Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Haard bouwt 268 sociale huurwoningen in Amstel III

Image

Amsterdam en woningcorporatie Eigen Haard hebben afspraken gemaakt over de bouw van 268 sociale huurwoningen, een buurtkamer en een sociaal buurtteam in Amstel III, Amsterdam Zuidoost. Volgens het huidige plan start aannemer Hillen & Roosen in 2024 met de bouw en wordt de nieuwbouw in 2026 in gebruik genomen. 

De nieuwbouw bestaat uit vier woongebouwen met 2-, 3- en 4-kamerwoningen van 60 tot 90m2 die moeten komen aan de Hettenheuvelweg bij de kruising met de Holterbergweg en de Hessenbergweg. Op de begane grond komt ruimte voor commerciële én sociale voorzieningen. Volgens de huidige plannen komt er een buurtkamer en een onderkomen voor een sociaal buurtteam. In het complex komt ook een binnentuin; een steeg verbindt de Holterbergweg met het Hondsrugpark.

Negentig woningen worden de eerste tien jaar met voorrang gereserveerd voor statushouders. Door de grootte van de woningen biedt dit ook mogelijkheden voor gezinnen. Ook worden er drie woningen voor mindervaliden ingericht. Alle bewoners krijgen een vast huurcontract.

Het project is onderdeel van de transformatie van het voormalige kantorengebied Amstel III tot een woon/werkgebied met bijna 40.000 woningen. Een groot aantal van de woningen die er in Zuidoost bijkomt, wordt hier gebouwd. Kantoren maken plaats voor een complete stadswijk. Tegelijk met de bouw van veel woningen komen er buurtvoorzieningen, zoals scholen, gezondheidscentra, buurtkamers, een jongerentalentencentrum, een apotheek, kinderopvang, sport en een groot park - het Hondsrugpark - tussen de ArenA en de IKEA. De ontwikkeling van Eigen Haard is het eerste project in het transformatiegebied met uitsluitend sociale huurwoningen.