Eigen Haard verduurzaamt 10.000 woningen in 10 jaar

24.11.16
Van G- naar A-label
Eigen Haard verduurzaamt 10.000 woningen in 10 jaar

Woningstichting Eigen Haard verduurzaamt de komende tien jaar 10.000 huurwoningen. Vooral de minst energiezuinige woningen met een E, F of G energielabel pakt de woningcorporatie aan. Het project genaamd Save (samen verduurzamen) draait om drie vormen van sparen: energie, geld en milieu. De aanpak komt bovenop de renovaties die Eigen Haard al voor de komende jaren heeft gepland.

"We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in renovaties. Dan gaat het vaak om woningen met een laag label. Die gaan meestal naar een A of B label. Toch hebben we nog veel woningen met een relatief laag energielabel", zegt Peter Hildering, directeur Vastgoedbeheer van Eigen Haard. "‘Die lage labels willen we nu versneld wegwerken. Met Save maken we extra vaart."
De investeringen in duurzaamheid berekent Eigen Haard slechts gedeeltelijk door aan de huurder. "Uitgangspunt is dat we de huur verhogen met vijftig procent van het bedrag dat bewoners besparen op hun energierekening. Dus als door de verbetering – en met normaal gebruiksgedrag - de energierekening tien euro per maand omlaag gaat, dan is de huurverhoging vijf euro."
Om extra tempo te kunnen maken, onderzoekt Eigen Haard bij welke bewoners het meeste draagvlak is voor de verbetering. "Gebouwen waar het draagvlak het hoogst is, pakken we eerder aan", zegt Hildering. "We zorgen er natuurlijk voor dat bewoners goed weten waar ze aan toe zijn en wat een eventuele aanpak voor hen betekent."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS