Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Haard: 'Woningvooraad Amstelveen blijft op peil'

Image

Eigen Haard mag volgend jaar in Amstelveen maximaal veertig (sociale) huurwoningen verkopen of liberaliseren. Zo hebben corporatie, gemeente Amstelveen en de organisatie van huurders vastgelegd in de jongste prestatieafspraken. Uitgangspunt is dat de huidige woningvoorraad van Eigen Haard van bijna elfduizend woningen op peil blijft. Verkoop zal daarom moeten worden gecompenseerd door nieuwbouw van in principe middeldure vrije sector huurwoningen. Onderzocht wordt of het voormalige corporatiepand aan de Bovenkerkerweg kan worden getransformeerd tot een complex met middeldure huurwoningen.
Bij verkoop en liberalisatie staat de vraag centraal wat een buurt nodig heeft. Bijvoorbeeld in wijken met sociale problematiek wordt ingezet op meer differentiatie. Verkoop is beperkt tot wijken waar de leefbaarheid onder druk staat en waar het eigen woningbezit lager is dan gemiddeld (Groenelaan, Patrimonium, Bankras en Keizer Karelpark). Liberalisatie kan plaatsvinden in wijken met meer dan dertig procent sociale huur (Bankras, Kostverloren, Patrimonium, Groenelaan, Keizer Karelpark en Waardhuizen). In Elsrijk, Westwijk en Nes aan de Amstel met minder dan twintig procent sociale huur wordt in principe niet verkocht of geliberaliseerd.
Circa tien procent van de woningvoorraad van Eigen Haard is geliberaliseerd. Dat aantal mag uitgebreid naar twaalf procent. Vrije sector huurwoningen worden met voorrang aangeboden aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten. De huurprijs wordt afgestemd op de betaalbaarheid voor die doelgroep: een huurklasse tot 850 euro voor inkomens tot 43.000 euro en een huurklasse tot duizend euro voor inkomens tot 50.000 euro.
De prestatieafspraken passen bij de wensen van VVD-wethouder Raat. Bij betitelde dit voorjaar de sociale voorraad in zijn gemeente als 'een bodemloze put.' Van hem mogen in geen geval nieuwe sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Wel is hij voorstander van nieuwbouw in de vrije huursector en matiging van woningliberalisatie.