De gemeenteraad van Amsterdam legt wethouder Reinier van Dantzig van stedelijke ontwikkeling, woningbouw en volkshuisvesting geen strobreed in de weg. Om groei van de hoofdstedelijke sociale woningvoorraad veilig te stellen, mogen de Amsterdamse corporaties de komende vier jaar meer dan drieduizend sociale huurwoningen verkopen.
Huurliberalisatie
-
Nieuwsartikel
-
NieuwsartikelDe Wet Betaalbare Huur wordt een half jaar uitgesteld en aangepast. De beoogde invoeringsdatum verschuift van 1 januari naar 1 juli 2024. Het kabinet blijft van plan om middenhuur te reguleren, maar het effect van de zogeheten WOZ-cap wordt verzwakt. Het aangepaste wetsvoorstel moet het voor investeerders ook aantrekkelijker maken om te blijven investeren in middenhuurwoningen. Om de nieuwbouw te stimuleren wordt de aangekondigde 'opslag' op de maximale huur voor nieuwbouwwoningen… meer
-
NieuwsartikelDe verkoop van sociale huurwoningen door corporaties moet zoveel mogelijk stoppen. Ook moeten er minder corporatiewoningen overgaan naar het middensegment. Daarover maakt wethouder Zita Pels ‘scherpe afspraken’’ met de Amsterdamse woningcorporaties. Verkoop van een corporatiewoning wordt bovendien afhankelijk van toestemming van de gemeente. Ook mag verkoop alleen nog als ‘een buurt aantoonbaar wordt verbeterd’.
-
AchtergrondartikelHet huurbeleid is onderwerp van hevige Hoekse en Kabeljauwse twisten. Na enkele decennia van liberaal beleid lijkt het machtsevenwicht weer wat ten gunste van de huurders te verschuiven. Zo werkt minister Hugo de Jonge aan wetgeving om de huren in het middensegment te gaan reguleren. En PvdA en ChristenUnie komen met een initiatiefwet om ook in de private sector het vaste huurcontract weer de norm te maken. Want dat is nu niet meer het geval.
-
NieuwsartikelGemeenten moeten de mogelijkheid krijgen de huren in de vrije sector te beteugelen. Er is een marktmeester nodig, zo schrijven de woonwethouders van Amsterdam, Haarlemmermeer en Zaanstad namens de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in een brief aan minister Ollongren. Na mutatie verdwijnen te veel ooit betaalbare huur- en koopwoningen naar het te dure huursegment.
-
NieuwsartikelMensen in huurwoningen die door de coronacrisis met een zware inkomensterugval worden geconfronteerd, zullen ruimhartig worden geholpen met maatwerk. Dat zeggen de leden van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) toe. Ook wordt de jaarlijkse huurverhoging beperkt.
-
NieuwsartikelAls de WOZ-waarde voor maximaal 33 procent meetelt in het woningwaarderingsstelsel, dan kan een aanzienlijk kleiner deel van de particuliere gereguleerde huurwoningen worden geliberaliseerd. Bijna 70 procent van de bijna 58.000 particuliere sociale huurwoningen blijft dan behouden, zo schrijft wethouder Ivens in een brief aan de gemeenteraad.
-
NieuwsartikelVan de circa 500 beschikbare middensegmentwoningen heeft woningcorporatie Eigen Haard het afgelopen jaar 81 procent aan doorstromers verhuurd. De woningcorporatie wil op deze manier meer sociale huurwoningen vrij krijgen voor woningzoekenden met een laag inkomen en voor grote gezinnen.
-
NieuwsartikelWoningstichting Eigen Haard heeft voor ruim 12 miljoen euro woongebouw Pur Sang aan de Denemarkenstraat in Almere Poort verkocht aan Grouwels Vastgoed. Het complex bestaat uit 48 geliberaliseerde huurwoningen met een oppervlakte variërend van 95 m2 tot en met 106 m2 en 64 inpandige parkeerplaatsen.
-
NieuwsartikelHet woningwaarderingsstelsel functioneert niet meer, zo meent de Woonbond. Kleine appartementen in bijvoorbeeld Amsterdam kunnen te gemakkelijk tegen recordprijzen worden verhuurd. De maximale huurprijs zou volgens de Woonbond alleen op objectieve gegevens, zoals de grootte van de woning, het energielabel en de voorzieningen moeten worden gebaseerd.
-
NieuwsartikelAmsterdamse corporaties bieden onvoldoende woningen aan in het middensegment, zo blijkt uit een tussentijdse beoordeling van de samenwerkingsafspraken. Afgesproken was dat zij 65 procent van hun woningen in de vrije sector zouden aanbieden tegen een gemiddelde huurprijs van 875 euro. Dat percentage wordt niet gehaald. Ook ligt de gemiddelde huurprijs tientallen euro's te hoog. Volgens de corporaties komt dat doordat er meer woningen zijn vrijgekomen in een duurdere prijsklasse. Ook worden… meer
-
ColumnIn Amsterdam zijn 60.000 betaalbare huurwoningen in particulier bezit. Deze woningen hebben een huur onder de €710,68 per maand. Steeds meer komen deze woningen in de vrije sector terecht. Dat betekent een hoge huur, omdat de verhuurder kan vragen wat de gek er voor geeft. Een woning kan in de vrije sector komen, wanneer deze tenminste 141 punten heeft volgens het woningwaarderingsstelsel. Wat staat Amsterdam en andere steden te wachten? De betaalbare particuliere huurvoorraad verdwijnt en komt… meer
-
NieuwsartikelDe Woonbond vreest voor het verlies van tienduizenden sociale huurwoningen. Corporaties brengen volgens cijfers van de Autoriteit Woningcorporaties een kleine zeventigduizend sociale huurwoningen onder in het commerciële deel van hun bedrijfsactiviteiten."Dat betekent dat deze woningen op termijn in de vrije sector kunnen worden verhuurd of kunnen worden verkocht," aldus de Woonbond.
-
NieuwsartikelHuurbaas Soner Sari van woningcomplex HiCondo heeft de twijfelachtige eer te zijn uitgeroepen tot 'Huisjesmelker van het jaar'. Deze verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Er zaten drie Amsterdamse verhuurders bij de voorselectie. Sari dankt zijn nominatie aan de verhuur van een bouwput in plaats van de beloofde luxe studentenwoningen.
-
NieuwsartikelEen groter middensegment kan een belangrijke bijdrage leveren aan de doorstroming op de woningmarkt. Alleen nieuwbouw kan het woningtekort niet opvangen. Het is daarom essentieel ook gebruik te maken van de corporatievoorraad. Zo concludeert Capital Value in een onderzoek met ABF Research naar de omvangrijke tekorten op de woningmarkt.
-
NieuwsartikelEigen Haard mag volgend jaar in Amstelveen maximaal veertig (sociale) huurwoningen verkopen of liberaliseren. Zo hebben corporatie, gemeente Amstelveen en de organisatie van huurders vastgelegd in de jongste prestatieafspraken. Uitgangspunt is dat de huidige woningvoorraad van Eigen Haard van bijna elfduizend woningen op peil blijft. Verkoop zal daarom moeten worden gecompenseerd door nieuwbouw van in principe middeldure vrije sector huurwoningen.
-
NieuwsartikelStadgenoot heeft de Senecaflat aan het Confuciusplein in Amsterdam Nieuw-West verkocht aan Holland Housing Fund (HHF). De woningcorporatie bouwde zelf eerder nieuwe appartementen aan het Confuciusplein, maar laat de renovatie van de Senecaflat nu over aan een marktpartij. HHF gaat de woningen in het middensegment verhuren. Momenteel wonen er tijdelijke huurders.
-
NieuwsartikelHet nieuwe Woningwaarderingstelsel heeft grote gevolgen voor de huurstelling in Amsterdam. Zo schrijft wethouder Laurens Ivens in een brief aan de gemeenteraad. Op 1 juli 2015 valt nog maar 1 procent van de sociale voorraad qua maximale huur in de huurklasse tot 446 euro in de maand. Zestien procent heeft een maximale huur in de huurklasse tussen goedkoop en de aftoppingsgrens van 596 euro.
-
AchtergrondartikelBijna een kwart van de goedkope huurvoorraad in Amsterdam wordt door particulieren verhuurd. Dat segment krimpt in redelijk snel tempo. Vrijkomende woningen worden geliberaliseerd of verkocht. De financiële prikkel daartoe is groot; de verhuurderheffing maakt dat alleen maar erger.
-
NieuwsartikelHet Duitse vastgoedbedrijf Patrizia zal de pas verworven 180 huurwoningen in Amsterdam-Noord niet ‘uitponden’. De buitenlandse belegger blijft in ieder geval zeven jaar eigenaar. Mocht daarna verkoop aan de orde zijn, dan volgt complexgewijze verkoop. Zo heeft Patrizia Nederland tegenover de gemeente Amsterdam verklaard.
-
NieuwsartikelEen toenemend aantal buitenlandse investeerders is geïnteresseerd in de Nederlandse woningmarkt, ook in het overnemen van corporatiebezit. Maar volgens Pieter de Jong van Ymere zal dat in de Amsterdamse regio maar beperkt plaatsvinden. Beleggers zijn kieskeurig en het levert corporaties ook niet veel op.
-
AchtergrondartikelDe vraag naar vrije sector huurwoningen groeit al jaren. Vooral huizen met maandhuren onder de 900 euro zijn gewild. Toch wordt er - mede door de hoge grondprijzen - in deze categorie vooralsnog weinig gebouwd. De aanpassingen van het huurbeleid leidt vooral tot een groter aanbod in de bestaande woningvoorraad.
-
AchtergrondartikelEr komt in Amsterdam een driejarige pilot met inkomensafhankelijke huurprijzen. Doelgroep vormen huishoudens van minimaal twee personen met een laag middeninkomen. Zij kunnen straks vrije sector corporatiewoningen huren met huurprijzen tussen de 560 en 900 euro.
-
AchtergrondartikelInvesteerders en ontwikkelaars zien wel brood in de bouw van betaalbare vrije sector huurwoningen - als de gemeente inderdaad bereid blijkt de grondprijs zodanig te verlagen dat voldoende rendement mogelijk is. Aan de verhuurmogelijkheden twijfelt eigenlijk niemand. De vraag naar huurstudio’s - mits binnen de ring - lijkt groot.
-
ColumnHet recente bericht dat het aantal verhuizingen in de Amsterdamse sociale huursector in 2010 verder is afgenomen en nu is uitgekomen op 4,6 procent, is weer een duidelijke illustratie dat de woningmarkt compleet is vastgelopen. Verhuizingen zijn belangrijk voor de dynamiek op de woningmarkt en bieden huishoudens de mogelijkheid om een woonsituatie beter te laten aansluiten bij hun woonwensen. Dat proces stagneert.
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina