Energieneutrale woontoren in Amstelkwartier in aanbouw

13.04.16
Maxime  Verstappen plaatst het eerst gevelelement
Energieneutrale woontoren in Amstelkwartier in aanbouw

De plaatsing van een gevelelement door Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, markeerde de bouwstart van @Home Amstelkwartier, de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. De woontoren wordt 73 meter hoog en bestaat grotendeels uit middensegment huurwoningen.

Drie jaar geleden wonnen Lingotto, Hurks en APF de tender voor een kavel in het Amstelkwartier, de nieuwe woonwijk in Amsterdam Oost. Het winnende idee was een voorstel voor een hoog woongebouw met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul. Oftewel: een energieneutrale woontoren. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van zonnepanelen, stadsverwarming en een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab sandwich gevelelementen. Met name de plaatsing van zonnepanelen op de zijgevel is opvallend. De woningen worden individueel aangesloten op een aantal zonnecellen, waarmee naar schatting ongeveer tweederde van het reguliere gebruik kan worden gedekt. Energie die niet direct wordt gebruikt, wordt via een slimme energiemeter terug geleverd aan het reguliere net. De initiatiefnemers lopen met het project voor op de eisen die gesteld worden aan moderne hoogbouw.

De woontoren bevat straks 160 twee- en driekamerappartementen met huurprijzen die grotendeels in het middensegment liggen. Het gemiddeld woningoppervlak is 52 of 68 vierkante meter. Het project behoort tot de eerste vier tenders die de vorige wethouder Maarten van Poelgeest specifiek voor middeldure huurwoningen in de markt heeft gezet. De eigenaar heeft de verplichting de woningen voor minimaal vijftien jaar in dit segment te verhuren.

De bouw van de toren is overigens al gestart in november 2015. Het ondergrondse deel is grotendeels klaar. Hurks bouw zal het gebouw naar verwachting medio 2017 opleveren.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS