Overslaan en naar de inhoud gaan

Middeldure huur

  • De huurreguleringsplannen van minister Hugo de Jonge zijn onder druk van beleggers dermate aangepast dat alleen kleine nieuwbouwappartementen nog onder de gereguleerde middenhuur vallen. Dat stelt de Woonbond op basis van eigen doorrekeningen van de ‘Wet Betaalbare Huur’. De Bond pleit voor aanscherping van de uitgangspunten.
    Nieuwsartikel

  • Het was een hamerstuk in de Eerste Kamer. Nadat de Tweede Kamer eerder al had ingestemd met het afschaffen van de marktverkenning voor corporaties, ging 14 november ook de Eerste Kamer akkoord. Dat maakt definitief de weg vrij voor corporaties om middenhuurwoningen te bouwen.
    Nieuwsartikel

  • De Wet Betaalbare Huur wordt een half jaar uitgesteld en aangepast. De beoogde invoeringsdatum verschuift van 1 januari naar 1 juli 2024. Het kabinet blijft van plan om middenhuur te reguleren, maar het effect van de zogeheten WOZ-cap wordt verzwakt. Het aangepaste wetsvoorstel moet het voor investeerders ook aantrekkelijker maken om te blijven investeren in middenhuurwoningen. Om de nieuwbouw te stimuleren wordt de aangekondigde 'opslag' op de maximale huur voor nieuwbouwwoningen… meer
    Nieuwsartikel

  • De Tweede Kamer heeft zich in meerderheid uitgesproken voor de afschaffing van de zogeheten 'marktverkenning' bij de nieuwbouw van middenhuur. Dit maakt het voor corporaties makkelijker om middenhuur te realiseren. 
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam controleert niet sluitend alle voorwaarden die aan bouwers van middeldure huurwoningen zijn gesteld. De gemeente houdt vooral afspraken bij die vanaf 2017 zijn gemaakt. Bij huurwoningen die eerder zijn aanbesteed is dat minder duidelijk. Dat constateert de Rekenkamer van de Metropoolregio Amsterdam in het rapport 'Behoud betaalbare huurwoningen'. De Rekenkamer vindt dat er een sluitender handhavingsbeleid moet komen. Het college neemt het advies over.  
    Nieuwsartikel

  • Vesteda geeft mensen met een maatschappelijk beroep komend najaar voorrang bij de verhuur van het complex The Ox aan de Odorper Ban in Amsterdam Nieuw-West. The Ox telt 168 woningen, waarvan 134 appartementen in het betaalbare middensegment. 
    Nieuwsartikel

  • Met het reguleren van middeldure huurwoningen neemt minister De Jonge afscheid van het marktdenken dat dit woningsegment jarenlang domineerde. Verhuurders met woningen die in het woningwaarderingsstelsel (WWS) minder dan 187 punten halen, moeten zich voortaan aan strenge maximumhuren houden. Gemeenten gaan toezien op de naleving van de nieuwe huurgrenzen.
    Achtergrondartikel

  • De aangekondigde huurregulering brengt meer nieuwbouw in het middensegment niet dichterbij. Ontwikkelaars en beleggers voorzien in het dure Amsterdam een afname. In randgemeenten als Haarlemmermeer, Zaanstad, Diemen of Purmerend kunnen dergelijke betaalbare huurwoningen wel worden bijgebouwd.
    Achtergrondartikel

  • Ontwikkelaars vrezen door de voorgenomen regulering van middenhuur veel hinder voor nieuwbouwprojecten. Vertraging of zelfs afstel van projecten dreigt, meent de vereniging van projectontwikkelaars Neprom. Ook pleiten ontwikkelaars opnieuw voor lagere grondprijzen.
    Nieuwsartikel

  • De Woonbond heeft gemengde gevoelens bij huurprijsplannen van het kabinet. De bond had de grens voor een maximale huurprijs liever hoger gezien. Ook kent De Jonge volgens hen te makkelijk extra punten toe, waardoor er tienduizenden sociale huurwoningen uit de particuliere huursector zullen verdwijnen. "Minister Hugo de Jonge zet met huurprijsregulering drie stappen vooruit, maar ook weer twee terug", zo vat de Woonbond de huurprijs-reguleringsplannen samen. 
    Nieuwsartikel

  • Om huurders met een middeninkomen te beschermen tegen excessen en ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs voor hun woning betalen, reguleert het kabinet de middenhuur. Door ook het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend te maken, verwacht het kabinet dat de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat. 
    Nieuwsartikel

  • Een kantoorgebouw, een bedrijfspand en een voormalige meubelzaak aan de Waterlandlaan in Purmerend maken plaats voor bijna driehonderd appartementen, waaronder 84 sociale huurwoningen voor Wooncompagnie. Credit Linked Beheer neemt namens het Huurwoningen Nederland Fonds de resterende 207 vrije sector huurwoningen in belegging.  Ontwikkelaar Steengoed tekende afgelopen week een realisatieovereenkomst met bouwer HBB Groep. “Na een lange intensieve periode van overleg, afstemming en ontwerpen… meer
    Nieuwsartikel

  • Huurregulering middensegment Dit is bekend over de plannen van minister De Jonge:
    Nieuwsartikel

  • De huren in de regio Amsterdam gaan gemiddeld met ruim 700 euro omlaag als de kabinetsplannen voor huurregulering doorgaan. Dat valt af te leiden uit een eerdere analyse van onderzoeksbureau Rigo. Nu ligt de vraaghuur van 80 procent van de aangeboden huurwoningen boven de 1.500 euro.
    Achtergrondartikel

  • Woningcorporatie Stadgenoot heeft afgelopen maand in de buurt Oostenburg in Amsterdam-Centrum veertig nieuwe middenhuur-woningen opgeleverd. Deze woningen zijn voor zestig procent (24 woningen) verhuurd aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten; zestien daarvan laat een Amsterdamse sociale huurwoning achter, de overige acht komen uit een sociale huurwoning elders in het land.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie de Alliantie bouwt aan de Trompenburgstraat een nieuwbouwcomplex met veertien woningen voor ouderen. Ook wordt een aantal middenhuur-woningen gerealiseerd. In totaal verrijzen er 42 nieuwe woningen. De Alliantie bezit aan de Trompenburgstraat een complex met 27 verouderde portiekwoningen. Dit wordt vervangen door een gebouw met een extra bouwlaag met 28 nieuwbouwappartementen. Bovendien krimpt de Praxis in, waardoor er ruimte ontstaat voor de bouw van een seniorenhof.… meer
    Nieuwsartikel

  • Minister Hugo de Jonge wil vanaf 2024 de huren in de middeldure huursector gaan reguleren. Dat zegt hij in een interview in Het Parool. "Ik wil ook in de middenhuur mensen beschermen tegen te hoge huren. Door normen te stellen aan de huurprijs net als bij de sociale huur. Die wet moet in 2024 van kracht zijn.”
    Nieuwsartikel

  • De komende vier jaar kunnen in Amsterdam naar verwachting 30.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De planvoorraad tot en met 2025 is met 55.000 woningen van voldoende omvang. Het grootste deel van de bouwproductie zal bestaan uit betaalbare woningen. 
    Nieuwsartikel

  • NL Development heeft de selectieprocedure voor de ontwikkeling van de Brediuslocatie in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam-West gewonnen. Op deze locatie komen 102 woningen, waarvan 81 middeldure huurwoningen en 21 koopwoningen. Ook voorziet het plan in de realisatie van 1.000 m2 maatschappelijke voorzieningen in de plint van de nieuwbouw en een ondergrondse parkeerkelder.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam introduceert twee tijdelijke financiële arrangementen om de bouw van middeldure woningen een impuls te geven. Het gaat om een regeling om transformatie naar woningen te versnellen en een regeling om extra inspanningen op gebied van betaalbaarheid, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit bij inschrijvingen op tenders te stimuleren. De afspraken zijn het resultaat van gesprekken met IVBN en NEPROM, de vertegenwoordigers van institutionele beleggers en ontwikkelaars.
    Nieuwsartikel

  • Rijswijk realiseert woningen voor middeninkomens door een woonfonds op te zetten en daarin zelf langjarig te participeren. Volgens projectleider Milou Bol start deze maand de bouw van de eerste honderd woningen. Op Gebiedsontwikkeling.nu legt ze uit waarom en hoe dit Woonfonds Rijswijk tot stand is gekomen. De partij Volt wil in Amsterdam een vergelijkbaar doel oprichten.   
    Nieuwsartikel

  • Slachthuisstraat Ontwikkeling, een combinatie van Blauwhoed en Koers, mag 160 huurwoningen bouwen op de plek van een vroegere school aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Met de gemeente Zaanstad is overeenstemming bereikt over de uitgangspunten van het bouwplan. Het door de ArchitektenCie. ontworpen woongebouw is modulair te bouwen en wordt goeddeels in hout uitgevoerd.
    Nieuwsartikel

  • Vanwege de grote woningschaarste wil Vesteda onderwijzers, zorgmedewerkers en politieagenten helpen bij het vinden van een huurwoning. In 2022 geeft Vesteda die groepen voorrang bij het toewijzen van een betaalbare woning in de Midden Akerveldsepolder in Amsterdam Nieuw West.
    Nieuwsartikel

  • Nu koopwoningen voor steeds meer starters onbetaalbaar worden groeit de roep om middeldure huurwoningen. Voorheen een hoogstedelijk fenomeen, maar steeds meer gemeenten tuigen er nu bouwprogramma’s voor op.
    Achtergrondartikel

  • In de eerste drie kwartalen zijn er in Amsterdam 5.333 woningen in aanbouw genomen, waarvan 1.787 middeldure huurwoningen. Naar verwachting komt het totaal in dit segment dit jaar flink boven de 2.000 uit. Met de sociale bouw gaat het daarentegen een stuk beroerder: slechts 1.111 zelfstandige huurwoningen tot dusver. De doelstelling om jaarlijks 2.500 sociale huurwoningen in aanbouw te nemen wordt daarmee voor het vierde jaar niet gehaald.
    Nieuwsartikel