FNV: ‘Stop onmiddellijk de verhuurderheffing’

02.08.2016
Image

Vakbond FNV wil onmiddellijk een einde aan de verhuurderheffing. De extra belastingheffing voor verhuurders van sociale huurwoningen heeft er volgens de FNV toe geleid, dat huurders veel meer huur betalen. En de sociale woningvoorraad krimpt. Bovendien zijn honderden medewerkers van woningcorporaties ontslagen en is er veel minder werk in de bouw en verbouw van sociale huurwoningen.
“De verhuurderheffing is een ramp voor de koopkracht van huurders, slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en drijft het tekort aan betaalbare woningen nog verder op“, zo verklaarde Gijs van Dijk, vicevoorzitter FNV eerder deze week. Corporaties worden volgens de FNV door de verhuurdersheffing gedwongen hun aantal sociale huurwoningen te verminderen. Dat doen ze door huurwoningen te verkopen, te slopen (en vaak te vervangen door koopwoningen) of te verhuren in de dure vrije sector. Woningcorporaties hebben de afgelopen 5 jaar al 260 000 woningen aan de voorraad onttrokken, terwijl bijvoorbeeld voor de opvang van statushouders meer woningen nodig zijn.
“De belastingmoraal van dit kabinet deugt niet. Grote winstgevende bedrijven dragen steeds minder bij aan onze samenleving; de winstbelasting daalt en belastingontwijking wordt geen strobreed in de weggelegd. Aan de andere kant moeten mensen in een sociale huurwoning juist méér bijdragen. Dit is de omgekeerde wereld”, aldus Van Dijk.