Het Funen-Verdana wint Nieuwbouwprijs 2011

28.10.11

 Het Funen-Verdana wint Nieuwbouwprijs 2011

Het Funen – Verdana heeft overtuigend de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011 gewonnen. Het project kreeg ruim achttien procent van de stemmen. Verdana is een blok met tien woningen op het terrein Het Funen. Architect van Het Funen is NL Architects, de opdrachtgever en bouwer is Heijmans

De afgelopen zes weken konden Amsterdammers hun stem uitbrengen op een van de tien genomineerde projecten. Het Funen – Verdana won met afstand. De strijd om de tweede en derde plaats bleef daarentegen tot op het laatste moment spannend. Tweede werd het Touwenterrein en derde Het Facet.

Verdana

VerdanaOp het binnenterrein van Het Funen, een nieuwe woonbuurt met circa 550 woningen, staan zestien verschillende woongebouwen. Verdana is er een van. Het stedenbouwkundig plan van de Architekten Cie. schreef voor dit blok drie bouwlagen voor, waarvan de derde verdieping voor de helft uit een daktuin moest bestaan.

Ontwerpuitgangspunt van Verdana was dat de tien grondgebonden woningen ongeveer even groot zouden. De woningen zijn rug-aan-rug geordend en liggen aan een gang in het midden van het blok die zorgt voor de ontsluiting. Door de functionele ruimten in het ‘donkere’ deel van het gebouw te plaatsen, konden de woningen zich openen naar hun omgeving. Om alle woningen evenveel volume te geven, zijn sommige woningen uitgerekt en hebben ze minder verdiepingen, terwijl andere juist korter zijn en daarmee meer verdiepingen hebben gekregen. Patio’s zorgen voor daglicht en bijzondere buitenruimte. De ‘vijfde gevel’, het dak, is bekleed met mos-sedum en wordt zo 100% daktuin.

Om visueel meer ruimte te scheppen vanuit het blok, is de entreegang diagonaal geplaatst. Daardoor loopt deze niet visueel dood op de gevels van de naastgelegen blokken, maar verbindt de gang twee open plekken met elkaar

Bekendmaking prijswinnaar door wethouder Freek Ossel (AT5)
Een  video over het project vindt u HIER.
Meer informatie over alle tien genomineerden vindt u 
HIER

 

 

Het Funen-Verdana wint Nieuwbouwprijs 2011

Het Funen – Verdana heeft overtuigend de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011 gewonnen." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS