Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen doorbraak voor bouw studentenwoningen in Kronenburg Amstelveen

Image

Geen studentencomplex in het kantorengebied Kronenburg. De demissionaire ministers De Jonge en Harbers nemen een advies voor de bouw van studentenwoningen in Kronenburg niet over. Het gebied ligt al jaren braak, omdat er bouwbeperkingen gelden vanwege vliegtuiglawaai. Een topambtenaar stelde op verzoek van het Rijk een advies met verschillende oplossingen voor. Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijft dwarsliggen, ook tegen gedeeltelijke bebouwing. Gemeente en Maarssen en Zadelhoff, de eigenaren van het gebied, gaan zich herbezinnen op de toekomst voor het gebied.

“Er is op dit moment geen perspectief voor studentenwoningen", concludeert wethouder Floor Gordon. "Het zou mooi zijn als politieke partijen zich hard maken om hier wel studentenhuisvesting te realiseren, pal naast de huidige studentencampus.” Het eerdere bouwplan voor een nieuwe campus met 2.500 studentenwoningen vernietigde de Raad van State in een procedure aangespannen door het ministerie van I&W. De bestuursrechter concludeerde dat zonder toestemming van dit ministerie zo’n groot woningbouwplan niet mogelijk is. Zo'n 'verklaring van geen bezwaar' wilde het ministerie toen niet afgeven naar nu evenmin.  

De gemeente Amstelveen wilde met de eigenaren en studentenhuisvester DUWO op Kronenburg een studentencampus bouwen naast Uilenstede. Daar zou zijn gebleken dat  studenten er zonder grote gezondheidsrisico's kunnen wonen omdat ze er tijdelijk wonen. Dat argument kan het ministerie van I&W niet vermurwen. Ook bouwplannen in Badhoevedorp en Duivendrecht (DNK) zijn onzeker vanwege zorgen om vliegtuiglawaai. Of liever: zorgen van Schiphol dat toekomstige bewoners gaan procederen tegen geluidsoverlast. 

Naar het oordeel van de afdeling bestuursrechtspraak zijn er binnen de grenzen van het Luchthavenindelingbesluit weliswaar mogelijkheden om een uitzondering te maken op het daarin opgenomen woningbouwverbod, maar dat geldt alleen voor vervanging of voor kleinschalige projecten. Zoals de enkele tientallen Oekraïense gezinnen die er momenteel wonen in tijdelijke complexen