Overslaan en naar de inhoud gaan

Grens voor Nationale Hypotheek Garantie naar 435.000 euro

Image

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie ligt volgend jaar op 435.000 euro, zo schrijft demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting aan de Tweede Kamer. De stijging bedraagt 30.000 euro. In 2023 is de NHG-grens nog 405.000 euro. Volgens de minister wordt zo het bereik van de NHG groter en zijn er met name voor starters meer kansen om een eigen woning te verwerven.
Met de Nationale Hypotheek Garantie wordt de restschuld overgenomen, als iemand door bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of het overlijden van een partner een woning met verlies moet verkopen. De premie bedraagt 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Vanwege die garantie krijgen kopers van hun hypotheekverstrekker korting op de rente. De NHG-grens wordt elk jaar opnieuw bepaald.

Bij een hypotheek waarbij aanvullende verduurzamingsmaatregelen worden meegefinancierd, gaat de NHG-grens volgend jaar naar 461.000 euro. In dezelfde brief kondigt De Jonge ook een nieuwe grens aan voor zogenoemd betaalbare woningen. Die grens ligt volgend jaar op 390.000 euro; een verhoging met 35.000 euro.