Herontwikkeling Parooldriehoek voor huisvesting studenten

23.09.13
Parool- en Trouw-gebouw, Google Streetview 2008
Herontwikkeling Parooldriehoek voor huisvesting studenten
update 23 september 15.00 uur

De voormalige gebouwen van Parool en Trouw en de naastgelegen kantoortoren aan de Wibautstraat in Amsterdam-Oost worden herontwikkeld voor studentenhuisvesting. City Living verwacht vanaf 2015 570 studenten een comfortabel onderdak te kunnen bieden.

Stadgenoot heeft met ontwikkelaar Boelens de Gruyter een voorlopige overkomst afgesloten over de verkoop van beide kantoorgebouwen. Volgens ontwikkelaar Harm Boelens wil City Living, een internationale aanbieder van studentenhuisvesting, de panden herontwikkelen. In de kantoortoren komen studentenkamers met per verdieping een gezamenlijke keuken. De laagbouw biedt ruimte voor zelfstandige wooneenheden. Bedoeling is de huidige horecabedrijven in het complex te handhaven. "Het casco laat zich goed ombouwen. Bovendien staan de gebouwen op een aantrekkelijke locatie. Wij voorzien een grote belangstelling," aldus Boelens. Bij stadsdeel Oost is inmiddels een verzoek ingediend voor een kleine aanpassing van het bestemmingsplan. Eerder herontwikkelde City Living in Amsterdam het voormalige Elsevier-gebouw tot Student Hotel. Boelens zegt nog niet te weten of voor de Parooldriehoek een belegger wordt gezocht. Wellicht neemt City Living de investering voor eigen rekening.

Ooit zou er in de Parooldriehoek voor uitgever PCM een prestigieus kantoor naar ontwerp van Rem Koolhaas worden gebouwd. Na het mislukken van die plannen begon woningbouwvereniging Het Oosten in 2006 aan een herstart met een gemengd bouwplan voor wonen en werken. Daarbij zouden aan de Platanenweg en Olmenweg ook nog eens 120 sociale huurwoningen worden gesloopt. De afgelopen jaren werden deze woningen tijdelijk verhuurd. Vanwege gebrek aan financiële middelen legde Stadgenoot het omvangrijke project stil en werden de kantoorgebouwen in de etalage gezet.

Stadgenoot is blij een streep door dit moeilijke dossier te kunnen zetten, zo verklaart een woordvoerder. Wel wordt enig verlies genomen. De gebouwen zijn verkocht op basis van actuele marktwaarde. De nieuwe taxatie ligt iets lager dan de aanschafprijs indertijd. Verder verwacht de corporatie eind volgend jaar de huurwoningen aan de Platanenweg en Olmenweg ingrijpend te renoveren. Daarna worden deze huurwoningen weer opgenomen in de reguliere woningvoorraad.

Stadgenoot heeft met ontwikkelaar Boelens de Gruyter een voorlopige overkomst afgesloten over de verkoop van beide kantoorgebouwen. Volgens ontwikkelaar Harm Boelens wil City Living, een internationale aanbieder van studentenhuisvesting, de panden herontwikkelen." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS