HOH, Urban Echoes en Next aan de slag met kavel 6 Amsterdam-Oostenburg

01.03.2019
Image

HOH, Urban Echoes en Next krijgen van woningcorporatie Stadgenoot de opdracht een ontwerp te maken voor de bebouwing van kavel 6 op Amsterdam-Oostenburg. Zij ontwerpen een woontoren met jongerenstudio’s en twee kleinere (woon)gebouwen met seniorenhuisvesting, bedrijfsruimte en jongerenstudio’s.

De drie architectenbureaus zijn de winnaars van een ontwerpwedstrijd. Stadgenoot vroeg vier jonge talentvolle en drie ervaren architectenbureaus een stoer en eigentijds schetsontwerp te maken voor de invulling van kavel 6. Op deze kavel wil de woningcorporatie ongeveer 150 huurwoningen voor jongeren, 30 woningen voor senioren en een bedrijfsruimte bouwen. Daarbij namen de architecten de kernwaarden voor Oostenburg (eiland, stoer, levendig en contrastrijk) als uitgangspunt.

De jury prees de winnaars onder andere om hun originaliteit in materiaalkeuze en ruimtelijke concepten waarin ‘ontmoeten’ centraal staat. Het concept van Urban Echoes biedt een grote poort naar een levendig binnenhof. Het voorstel van HOH wordt gekenmerkt door de combinatie met authentieke wandtegels, een metalen trappenhuis met groen en een geheel transparant glazen fietshuis. En de woontoren van Next biedt mooie plattegronden met veel lichtinval in de afzonderlijke woonstudio’s. De roestbruine kleur van de woontoren past goed bij de stoere uitstraling van Oostenburg.

De schetsontwerpen van alle zeven architectenbureaus zijn van 5 maart tot en met 7 april te zien in een mini-expo in architectuurcentrum Arcam.