Huren vrije sector dalen in Amstelveen en Amsterdam en stijgen in Almere

29.04.2021
Image

In Amstelveen daalden de huurprijzen in de vrije sector de afgelopen twaalf maanden met acht procent. In Amsterdam daalde de prijs voor nieuwe huurders 5,1 procent, zo blijkt uit de kwartaalcijfers Transactiedata vrije sector huurwoningen van NVM en VGM NL.

In Almere lieten de huurprijzen bij mutatie nog een flinke stijging zien van 8 procent. NVM en VGM NL spreken van een tweedeling in de markt. De huurprijzen stijgen minder hard in sterk stedelijke gebieden, en harder in minder stedelijke gebieden. “In sterk stedelijke gebieden, waar de huurprijzen als eerste flink stegen, zien we nu als eerste een stagnatie en soms zelfs behoorlijke daling van de transactiehuur als een nieuwe huurder de woning betrekt. De markt doet hier zijn werk, het plafond lijkt te zijn bereikt”, aldus Eric Verweij, voorzitter VGM NL. De reden hierachter lijkt voornamelijk de veranderde vraag als gevolg van de Covid-19-uitbraak.

De NVM ziet veel beweging in de huurmarkt. Het aantal transacties is in het eerste kwartaal van 2021 met liefst 25 procent op jaarbasis gestegen. Met name appartementen doen het goed, zeker in het kale segment en in sterk stedelijke gebieden.