Huurders kunnen straks ook hun eigen huis bouwen

29.01.16
Huurders kunnen straks ook hun eigen huis bouwen

Het Amsterdams college wil drie kavels beschikbaar stellen voor wooncoöperaties om zelf een gebouw met huurwoningen te realiseren. Er worden daarbij randvoorwaarden opgesteld voor de huurhoogte en het inkomen van de toekomstige huurders. De woningen moeten ook op termijn beschikbaar blijven voor sociale of middeldure huur. De eerste locaties komen op het Centrumeiland en het Havenstraatterrein. Een latere locatie zou in het Archimedesplantsoen moeten komen.

Wethouder Wonen Laurens Ivens: “Door huurwoningen te realiseren door middel van zelfbouw is de bewoner hierbij straks ook zelf aan zet. Een wooncoöperatief creëert mogelijkheden en ruimte voor kleine initiatieven. Bewoners bepalen zelf de kosten en kwaliteit en besparen door zelfwerkzaamheid.” Deze formule geeft ook Amsterdammers een kans zelf hun woning te bouwen, die geen hypotheek kunnen krijgen of liever een huurwoning willen. De bewoners van een wooncoöperatief vormen samen het dagelijks bestuur van het coöperatief en bepalen daarmee ook of een huurverhoging noodzakelijk is. Samen kunnen zij de kosten voor beheer en het onderhoud laag houden.

Diverse typen wooncoöperaties kunnen in aanmerking komen voor een bod op een locatie. Dat kan variëren van een bestaande groep die samen een plek zoekt om woningen te realiseren tot een coöperatie die wordt geïnitieerd door professionals die de toekomstige huurders ondersteunt bij de financiering en de bouw. 

Wooncoöperatie heeft nog lange weg te gaan (NUL20, 23-09-2015)
De kansen van de wooncoöperatie (NUL20, september 2014)

Trefwoorden:

Deel

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS