Huurprijs vrije sector Amsterdam naar 18,42 euro per vierkante meter

09.02.18
Huurprijs vrije sector Amsterdam naar 18,42 euro per vierkante meter

In Amsterdam is de huurprijs in de vrije sector het afgelopen jaar met bijna tien procent gestegen naar 18,42 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit de afgelopen week gepubliceerde cijfers van makelaars (NVM) en vastgoedmanagers (VGM NL). Daarmee is Amsterdam onverminderd de duurste stad om een woning in de vrije sector te huren.

Vrijwel alle verhuurde woningen in Amsterdam hadden vorig jaar een prijs boven de duizend euro. Slechts zeven procent viel in het middensegment. Er zijn wel nieuwbouwprojecten met een vanaf-prijs in het middensegment, maar in de praktijk liggen de huurprijzen allemaal hoger.
Steden in de omgeving zijn aanmerkelijk goedkoper, aldus de onderzoekers. In Almere wordt 9,67 euro per vierkante meter betaald. Wel is daar sprake van een prijsstijging van ruim achttien procent. Een jaar eerder werd nog maar 8,15 euro betaald. In Amersfoort kost een huurwoning 10,27 euro per vierkante meter. In Utrecht ligt de prijs op 11 euro. In de Domstad is sprake van een scherpe prijsdaling. In de tweede helft van 2016 lag de prijs nog op 13,74 euro. De daling wordt veroorzaakt door een verruiming van het huurwoningaanbod in het goedkopere Leidsche Rijn.

Verder signaleren NVM en VGM NL prijsstijgingen in het gestoffeerde (+ 3,7 procent) en gemeubileerde (+ 6,5 procent) segment. Ruim twintig procent van de transacties van makelaars en vastgoedmanagers vindt in die categorieën plaats. Expats vormen een belangrijke doelgroep. Volgens NVM-voorzitter Jaarsma kiezen steeds meer expats in Amsterdam voor een kortere huurperiode. "In Amsterdam kiezen steeds meer expats ervoor om na een of twee jaar een woning te kopen. Dat is een direct gevolg van de steeds hogere huurprijzen en de zere lage hypotheekrente."

NVM en VGM NL registreren sinds 2014 samen transactiedata van huurwoningen. Zij hebben inzicht in circa de helft van alle verhuurtransacties.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS