Overslaan en naar de inhoud gaan

ING-kantoren Haarlemmerweg worden woningen

Image

ING-kantoren aan de Haarlemmerweg worden omgebouwd naar appartementen. Bouwinvest en Pinnacle gaan 450 vrije sector huurappartementen en 450 koopappartementen realiseren in de panden in Amsterdam West. Het streven is de eerste woningen in 2017/2018 op te leveren en het hele plan in 2020 af te ronden. Belegger Bouwinvest wordt na de transformatie eigenaar van alle vrije sector huurwoningen in het gebied.
Pinnacle heeft de kantoorgebouwen van ING gekocht, ING zal de locatie de komende jaren gefaseerd verlaten. Architectenbureau MVRDV is gevraagd een ambitieuze stedenbouwkundige visie te ontwikkelen, waarbij de locatie transformeert naar een hoogwaardige woonomgeving. De leidende thema’s daarbij zijn: verbinden, differentiëren, vergroenen en transformeren. De transformatie beoogt het woongebied stedenbouwkundig en landschappelijk te koppelen aan het Westerpark en aan de Haarlemmervaart. Dit moet resulteren in een markante strip langs de belangrijke stadsentree Haarlemmerweg. De ambitie is om het woongebied een groen en open karakter te geven, waarbij het parkeren zoveel mogelijk uit het zicht wordt gehaald. Waar mogelijk worden de oude kantoren getransformeerd.

"De raamovereenkomst met Bouwinvest bevestigt de potentie van deze locatie. Pinnacle zal deze visie in samenwerking met MVRDV en in nauwe samenspraak met de gemeente Amsterdam en belanghebbenden uitwerken tot een realiseerbaar plan,” zo zegt Floris Roord, ontwikkelingsmanager Pinnacle.
"De, voor een groot deel, startersappartementen voorzien in een toenemende behoefte in Amsterdam. Mede door de omvang en de nabijheid van het Westergasterrein is de verwachting dat deze locatie zich nog verder zeer positief zal ontwikkelen,” aldus Michiel de Bruine, hoofd asset management woningen van Bouwinvest.
Ook de gemeente Amsterdam verwelkomt het initiatief om ruim 60.000 m2 verouderde kantoormeters aan de stad te onttrekken. Volgens Laurens Ivens, wethouder Bouwen en Wonen zal de herontwikkeling van de kantorenstrook flink bijdragen aan de invulling van de woningbouwopgave die Amsterdam kent. "Het blijkt maar weer dat er grote woonpotentie in leeg vastgoed ligt.”