Overslaan en naar de inhoud gaan

ING trekt zich terug uit Amsterdamse bouwprojecten

ING Real Estate Development stoot een aantal bouwprojecten aan de Noordelijke IJ-oever en in het centrumgebied van Amsterdam Noord af. Ook de betrokkenheid van ING in gebied Beethoven aan de Zuidas wordt beperkt. Zo is de projectontwikkelaar overeengekomen met de gemeente Amsterdam. De gemeente gaat op zoek naar nieuwe partners.

ING gaat samen met woningcorporatie Ymere in Overhoeks langs het IJ wel door met de bouw van appartementen , maar voor toekomstige commerciële ontwikkelingen –de ontwikkeling van de zogeheten Strip, inclusief herbestemming van de Overhoeks-toren en het Grootlaboratorium - moet de gemeente op zoek naar een nieuwe partij. Dat geldt ook voor het stationsgebied van de Noord/Zuidlijn. ING blijft betrokken bij vernieuwing en uitbreiding van het winkelcentrum, maar het woningbouwprogramma in het centrum van Noord wordt ingekrompen. Ook stapt ING uit Beethoven. Lopende contracten, zoals de bouw van een hoofdkantoor voor Akzo Nobel, staan ter discussie.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post van Amsterdam Noord is niet rouwig om het afhaken van ING. “De afgelopen twee jaar toonde ING zich heel terughoudend. De ontwikkeling van beide gebieden dreigde daardoor in een impasse te raken. Nu hebben we duidelijkheid. Dat is goed nieuws. De gemeente kan nieuwe plannen maken en op zoek gaan naar nieuwe partners. Bijvoorbeeld voor de Strip.” Er bestaat volgens hem bij een groot aantal partijen belangstelling voor de ontwikkeling van de markante Overhoeks-toren.

Het afstoten van bouwprojecten past bij de strategie van de ING Groep om de rol in vastgoedontwikkeling te verminderen. “De overeenkomst stelt ons in staat op een nette manier een aantal ingewikkelde projecten af te stoten. Uiteindelijk wordt ING Real Estate Development helemaal afgebouwd,” aldus een woordvoerster.