Overslaan en naar de inhoud gaan

ING: weinig belangstelling voor nieuwbouwwoningen. Maar dit jaar wordt het beter

Image

Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen piekt, maar de interesse ervoor blijft gering. Het aantal verkopen blijft achter bij het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop wordt gezet. Hogere overbruggingskosten en het verslechterde sentiment zijn de belangrijkste oorzaken, aldus ING Research. De bank verwacht wel dat de verkoop van nieuwbouw dit jaar gaat aantrekken.

Eind 2023 stonden er bijna 20.000 nieuwbouwwoningen te koop bij NVM makelaars. Dat is bijna twee keer zoveel als twee jaar terug. Dat het aantal zo oploopt, komt omdat de verkoop achterblijft sinds 2022, de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen daarvan. In het eerste kwartaal van 2023 bereikte het aantal nieuwbouwverkopen zelfs het laagste niveau van de aflopen tien jaar.

De oorlog leidde niet alleen tot een rentestijging maar beïnvloedde ook danig het 'sentiment' in de markt'. Beide hebben gezorgd voor een - tijdelijke - daling van de huizenprijzen. Hogere rente en onzekerheden over toekomstige ontwikkelingen maken potentiële kopers van nieuwbouw terughoudend. Ze hebben bovendien te maken met hogere overbruggingskosten vanwege de hogere hypotheekrentetarieven. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijgen kopers veelal te maken met oplopende ‘dubbele’ maandlasten. Vanwege de hogere rente zijn deze extra kosten gedurende de looptijd van de nieuwbouwwoning volgens ING Research opgelopen tot enkele tienduizenden euro’s bij een nieuwbouwwoning met een mediane vraagprijs van rond de vijf ton. 

Prijsdalingen van bestaande woningen maakten huizenbezitters extra terughoudend om een nieuwbouwwoning te kopen. Zij zagen vanaf midden 2022 de waarde van hun woning dalen. Dat vergrootte de onzekerheid over de toekomstige verkoopprijs, die pas nabij de verhuizing naar de nieuwbouwwoning  – vaak pas over anderhalf jaar – tot stand komt. 

ING verwacht dat de afzet van nieuwbouwwoningen dit jaar weer zal aantrekken. De sterke loongroei en de verruimde leennormen van energiezuinige woningen helpen daarbij. Daarbij zijn de rentes weer wat gedaald en stijgen de huizenprijzen in de bestaande bouw weer.

Trefwoorden