Ivens hoopt op spoedige deal met institutionele beleggers

09.12.19
Ivens hoopt op spoedige deal met institutionele beleggers

Wethouder Laurens Ivens verwacht binnen enkele weken tot afspraken te komen met institutionele beleggers over de voorwaarden voor de bouw van middeldure huurwoningen. Hij erkent dat de regels die het college daarvoor heeft opgesteld knellen. "Wij hebben ook rekensommetjes lopen maken dus ik snap wel waar de zorg zit," zei hij in het AT5-programma Park Politiek.

De insteek van Ivens was tot voor kort om de betaalbaarheid in het nieuwbouw middensegment te garanderen door de voorwaarden 'eeuwigdurend' te maken, waarbij de huren alleen met de inflatie mogen stijgen. De institutionele beleggers hebben veelvuldig aangegeven dat projecten met zulke voorwaarden, zeker in combinatie met de grondprijzen in Amsterdam, niet rond te rekenen zijn. Bij de huidige projecten mogen beleggers hun panden na een afgesproken periode (vaak 15 of 25 jaar) ook verkopen; bovendien geldt een gunstiger regiem voor huuraanpassingen.

Ivens sprak recent nog met de beleggers: 'Wij willen dolgraag dat zij in Amsterdam blijven investeren. Het betekent alleen dat we de goede spelregels moeten afspreken hoe zij een gezond rendement kunnen maken, geen absurd rendement maar een gezond rendement. En hoe wij kunnen zorgen dat die stad zo goed mogelijk betaalbaar blijft voor die mensen met dat middeninkomen.'
Hij is zich bewust dat de gemeente concessies zal moeten doen: 'We gaan er uit komen want we hebben elkaar dringend nodig.' Hij heeft ook politieke steun om die concessies te doen. Recent diende D66 notabene namens de collegepartijen een motie in om tot een deal te komen met de beleggers.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS