Ivens roept Amsterdamse corporaties op meer te bouwen

16.08.17
Ivens roept Amsterdamse corporaties op meer te bouwen
Volgens de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens leggen de Amsterdamse woningcorporaties onvoldoende prioriteit bij het verhogen van de bouwproductie. Dat meldt Ivens in een interview in Het Parool. Namens het stadsbestuur heeft Ivens de corporaties een brief geschreven om erop te wijzen dat de nieuwbouwproductie ook dit jaar nog niet de goede kant opgaat. De afgelopen twee jaar namen de corporaties minder in aanbouw dan afgesproken. De wethouder wil zijn conclusie overigens niet toelichten met de productiecijfers over 2017. Cijfers over een half jaar zeggen niet zoveel, aldus zijn woordvoerder.

De eerste evaluatie van de Samenwerkingsafspraken zou de wethouder tot grote tevredenheid kunnen stemmen. De corporaties hebben de huren sterker gematigd en de verkoop van woningen forser verlaagd dan ze conform de afspraken hoefden te doen. Dat zijn hoofdprioriteiten van de SP-wethouder. De SP claimt nu bij monde van Emile Roemer deze successen, maar uitgerekend de Huurdervereniging Amsterdam (HA) wijst er in een tweet op dat dit geen verdienste is van alleen de HA en de wethouder. Het is "vooral dankzij de corporaties!" Zij hadden dit conform de verkoopconvenanten niet hoeven doen, aldus de HA.

Ivens maakt zich zorgen over de bouwambities van de corporaties. Hij heeft net geregeld dat 40 procent van de nieuwbouwproductie gereserveerd wordt voor sociale woningbouw. Corporaties moeten die woningen bouwen. Maar tot dusver gebeurt dat onvoldoende: "Eerst waren het de naweeën van de crisis, toen was het de verhuurdersheffing waardoor projecten doorgeschoven moesten worden. Nu hebben de corporaties weer genoeg geld, die schop moet de grond in!"

Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), wijst er in een reactie op dat het toch echt een stuk ingewikkelder ligt. ""De gemeente kan wel nieuwe ontwikkellocaties uitdelen, maar daarvoor zijn vaak nog niet eens bestemmingsplannen gereed dus daar kunnen we voorlopig weinig mee. Wat nu wordt gebouwd komt allemaal uit de pijplijn, en die stamt uit de crisis." Volgens hem voelt ook de gemeentelijke organisatie de urgentie onvoldoende.

 
Lees ook:
Volledige Parool-interview: "Corporaties hebben weer geld genoeg, die schop moet de grond in' (Parool, 15-08-2008 Plus-artikel)
Corporaties plaatsen weinig zonnecellen op hun daken (NUL20 14-08-2017, over monitor Samenwerkingsafspraken)
 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS