Overslaan en naar de inhoud gaan

De Key bouwt in 2019 minimaal 1.350 nieuwe woningen

Image

Woonstichting De Key bouwt komend jaar minimaal 1.350 nieuwe sociale huurwoningen. Bestuurder Leon Bobbe spreekt van een 'life time record. Vorig jaar startte zijn corporatie met de bouw van 900 woningen binnen of net buiten de ring A10. Of er vanaf 2020 nog zo hard kan worden bijgebouwd, hangt af van de nieuwe prestatieafspraken die later dit jaar met de gemeente Amsterdam en de huurders worden gemaakt.

De financiering van de nieuwbouwproductie, zo schetst Bobbe, is sterk afhankelijk van de verkoop van sociale huurwoningen. De komende jaren gaat hij uit van de verkoop van circa tweehonderd woningen per jaar. Onduidelijk is of dat verkoopvolume in de toekomst nog haalbaar is. Het huidige college wil de verkoop van sociale huurwoningen zoveel mogelijk beperken. Een dergelijke inperking pakt volgens hem niet alleen slecht uit voor de nieuwbouwproductie. De extra huurinkomsten vanuit de nieuwbouw zorgen op hun beurt ook voor meer geld voor het onderhoud aan de bestaande voorraad. "Ook voor goed onderhoud moeten we dus blijven verkopen", aldus Bobbe.

Overigens heeft De Key volgens de 'startbouw'-tellingen van de gemeente Amsterdam vorig jaar geen 900 maar 625 woningen in aanbouw genomen.