Kluswoningen te koop in Nieuw-West

16.04.2012

Alliantie biedt kluswoningen te koop aan in Nieuw-West

Met nieuwe formules proberen corporaties het aanbod aan koopwoningen te verbreden. De Alliantie biedt nu in de Staalmanpleinbuurt in kluswoningen aan vanaf 66.000 euro. De koper verplicht zich daarmee wel tot deelname aan een collectieve renovatie. Het gaat om een jaren-vijftig flat in de Klarenstraat met veertig appartementen.

Klarenstraat

De koopprijzen zijn aantrekkelijk - van 850 tot 900 euro per vierkante meter -  dus voor zo'n 66.000 euro ben je eigenaar van een ruim appartement van 75 vierkante meter. Maar, kopers verplichten zich wel tot het een en ander. Zo moeten ze de flat renoveren volgens een eisenprogramma dat onder andere voorziet in een labelsprong naar energielabel C. Bovendien mag de afbouw en afwerking niet langer dan negen maanden duren en moet het casco gezamenlijk worden ontwikkeld en aanbesteed aan één aannemer. Tenslotte heeft De Alliantie Van Schagen Architecten al aangewezen om de casco-renovatie te tekenen. Urbannerdam begeleidt de kopers, zoals ze dat eerder in andere plaatsen hebben gedaan.

Met deze eisen en regels wil De Alliantie kopers een duidelijke en veilige keus aanbieden. Ze zijn verzekerd dat de casco-renovatie niet tot grote onderlinge onmin kan leiden en dat de nieuwe bewoners nog jaren in stof en herrie zitten. Volgens Lisette Langerwerf van De Alliantie is voor deze aanpak gekozen op basis van Rotterdamse ervaringen met kluswoningprojecten: "Je brengt toch allerlei mensen bij elkaar die elkaar niet kennen en die vaak geen ervaring hebben met bouwprojecten. Het hangt dan sterk af van de ervaring van de toevallige deelnemers of zo'n traject goed verloopt. De risico's zijn zo voor de deelnemers een stuk kleiner."
Maar verder ligt volgens Langerwerf nog alles open: kopers hebben de mogelijkheid twee of zelfs drie appartementen naast of boven elkaar samen, of een dakterras of balkon toe te voegen.

Kosten

Vanwege de ingrijpende verbouwing heeft De Alliantie realistische financieringseisen gekoppeld aan de aankoopprijs. Zo weet de koper vooraf waar hij aan begint en heeft de vereniging van kopers de zekerheid dat elke deelnemer de verbouwing kan betalen. Voor een appartement van 66.600 euro is de minimale financieringseis bijvoorbeeld 156.000 euro. Langerwerf: "Dat is een inschatting van de kosten voor aankoop en sobere renovatie door een aannemer. We zijn er daarbij van uitgegaan dat de koper door zelfwerkzaamheid zo'n 10 procent bespaart op de afbouw en afwerking."

Klushuizen

Projectbegeleider Urbannerdam heeft eerder ervaring opgedaan met klushuizen in Rotterdam. Voor Amsterdam is deze aanpak op deze schaal iets nieuws. Langerwerf is dan ook zeer benieuwd naar de belangstelling. De eerste kijkdag was met zestig geïnteresseerden in ieder geval hoopgevend. Ze hoopt in mei een startbijeenkomst met de eerste groep kopers te organiseren. Na de zomer kan dan het ontwerpproces starten en volgens die planning gaat dan eind van het jaar de vergunningsaanvraag richting Stadsdeelkantoor. Maar zover is het nog niet. Eerst moeten zich voldoende kopers melden om te kunnen starten. De Alliantie wacht met spanning af. Langerwerf: "Als het aanslaat gaan we dit concept zeker op meer plekken uitrollen."

Meer informatie: Klussen op de Klarenstraat

Trefwoorden