Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopgarant ook voor projectontwikkelaars

Koopgarant ook voor projectontwikkelaars

Vanaf 31 maart kunnen ook commerciële projectontwikkelaars Koopgarant aanbieden. Dat heeft Minister De Jager na een verzoek van de NEPROM, de vereniging van professionele projectontwikkelaars, besloten. Voorheen boden alleen corporaties deze terugkoopgarantie aan.

Koopgarant geeft twijfelende huizenkopers de zekerheid dat ze nooit blijven zitten met een onverkoopbare woning. De verkopende partij geeft een terugkoopgarantie. De eventuele winst of een eventueel verlies wordt conform een vooraf vastgestelde sleutel tussen de partijen verdeeld. De verkopende partij blijft bovendien voor een bepaald percentage eigenaar. Dat maakt koopwoningen voor starters op de koopwoningmarkt betaalbaarder. Het principe was uitgedacht voor corporaties, maar na aanpassing van de specifieke fiscaal-juridische regels is de regeling nu ook te gebruiken door projectontwikkelaars.

Nog altijd niet in Amsterdam

De introductie van Koopgarant in Amsterdam verloopt ondertussen uitermate stroef. Amsterdamse woningcorporaties zouden eigenlijk vanaf  januari starten met de verkoop van woningen met koopgarantkorting, maar de invoering ervan blijkt vanwege fiscale implicaties rond het erfpachtstelsel nog lastiger dan verwacht. De Belastingdienst hield eerder de invoering jarenlang tegen voor woningen op erfpacht. In het najaar van 2010 leek een oplossing binnen bereik, maar vervolgens dienden zich nieuwe fiscale complicaties aan. De verwachte invoeringsdatum is nu 1 juli. Corporaties hopen met Koopgarant veel meer woningen te gaan verkopen.