Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopgarant start eindelijk

Image

Koopgarant gaat na de vakantie eindelijk van start in Amsterdam. De spits wordt afgebeten door Ymere en de Alliantie, twee corporaties die buiten Amsterdam al ervaring hebben met deze vorm van koop-onder-voorwaarden. De Alliantie start begin september met een complex in de Javastraat (Indische buurt) en heeft nog twee andere complexen op de rol staan. Ymere gaat ruim honderd eengezinswoningen in een wijk in Noord via Koopgarant te koop aanbieden aan zijn huurders. Zodra de huidige bewoners zijn ingelicht gaat het aanbod in.
Koopgarant is een constructie waarin mensen met korting kunnen kopen van de woningcorporatie. De corporatie blijft daarbij gedeeltelijk eigenaar en heeft een terugkoopplicht. Ymere werkt met een vast kortingspercentage van 25 procent; de Alliantie biedt kortingspercentages van 10 tot 25 procent. Koopgarant maakt het kopen van een (grotere) woning daardoor bereikbaar voor meer mensen. De doelgroep bestaat uit huishoudens met een inkomen tot 43.000 euro.
De afgelopen jaren struikelde invoering van Koopgarant in Amsterdam op fiscale en juridische bezwaren van de Belastingdienst. Dat had te maken met de Amsterdamse erfpacht. Inmiddels zijn deze problemen opgelost na een gezamenlijke inspanning van de gemeente, de corporaties, de Belastingdienst en de Stichting Opmaat (de licentiehouder van Koopgarant).