Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstmestfabriek ICL blijft; vertraging voor woningbouw Haven-Stad

Image

ICL heeft een streep gehaald door de verhuizing van de kunstmestfabriek (Amfert) naar het Westelijk Havengebied. De kosten zijn te hoog. Handhaving van de huidige fabriek in Amsterdam Noord zorgt ervoor dat er zeker tot 2040 geen sprake kan zijn van woningbouw op locatie Hempoint. Wethouder Van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling betreurt het afblazen van de verplaatsing. De verhuizing van de kunstmestfabriek vormde een belangrijke stap in versnelde ontwikkeling van het toekomstige Haven-Stad. 

Eind 2022 toonde de gemeente zich nog verheugd over de intentieovereenkomst tussen ICL, Havenbedrijf en de twee ontwikkelaars van Hempoint om de fabriek te verplaatsen naar het terrein van HES Bulk Terminal Amsterdam aan de Westhavenweg. Verplaatsing zou niet alleen woningbouw op de Zuidelijke IJ-oever eerder mogelijk maken, maar ook de inwoners van stadsdeel Noord verlossen van geluidoverlast.

Zo’n nieuwe veel duurzamere fabriek kost echter 300 miljoen euro, bijna dubbel zoveel als eerder gedacht. Een dergelijke investering is volgens het bedrijf economisch niet verantwoord. Ook durft ICL er niet op te vertrouwen dat voor de nieuwe fabriek tijdig de benodigde vergunningen en een stroomaansluiting kunnen worden verkregen.

Consequentie van het afblazen van de verhuizing is, dat de voor woningbouw belemmerende milieu-contouren in stand blijven. Daardoor is het lastiger voor 2040, de datum waarop het erfpachtcontract van ICL met de gemeente afloopt, op locatie Hempoint woningen te bouwen. Volgens Van Danztig verandert er voor beide ontwikkelaars - Heren2 en Sookha – overigens niet zoveel. “Ten tijde van de aankoop van de locatie was er geen zicht op verhuizing. In die zin is er in het perspectief niets veranderd  en zijn beide ontwikkelaars weer terug bij het ontwikkelpotentieel zoals het was ten tijde van de aankoop.”