Overslaan en naar de inhoud gaan

Lelystad wil meer kopers aan een starterslening helpen

Image

Het college van Lelystad heeft de raad voorgesteld het kredietplafond van de Starterslening te verhogen met 3 miljoen euro. Het totale bedrag komt hiermee op 11 miljoen euro. Starters op de woningmarkt kunnen in Lelystad onder bepaalde voorwaarden maximaal 65.000 euro lenen om het verschil te overbruggen tussen de prijs van de woning en het bedrag dat zij maximaal kunnen lenen. De lening is voor het eerst in 2007 in Lelystad geïntroduceerd

‘Lelystad wil ook voor de starter een aantrekkelijke stad zijn’, aldus wethouder Dennis Grimbergen. ‘Door meer budget beschikbaar te stellen voor de Starterslening helpen we starters om een eerste stap te maken op de koopwoningmarkt’. Woonstarters kunnen onder bepaalde voorwaarden maximaal 65.000 euro lenen om het verschil te overbruggen tussen de prijs van de woning en het bedrag dat zij maximaal kunnen lenen om het huis te kopen. De koopprijs is maximaal die van de Nationale Hypotheek Garantie. Deze NHG-grens is dit jaar 355.000 euro. De Starterslening is een aanvulling op de normale hypotheek en bedraagt maximaal 20 procent van de koopsom. In de eerste drie jaar wordt geen rente en aflossing betaald, daarna wel. Verder kan de Starterslening altijd boetevrij worden afgelost.

Lang niet alle gemeenten bieden de mogelijkheid van een starterslening. Deskundigen raden de inzet ervan af in gewilde gemeenten, omdat elke vorm van subsidie of vergroting van de leenmogelijkheden op termijn wordt verdisconteerd in de koopprijzen. Amsterdam kent geen starterslening, met uitzondering van Weesp.

 

Trefwoorden