Leon Bobbe: 'De Key stevent af op een bouwstop'

24.09.18
Leon Bobbe: 'De Key stevent af op een bouwstop'

De Key stevent af op een bouwstop, zo verklaart directeur Leon Bobbe in een interview in Cobouw. De bouwambitie van de corporatie voor starters op de woningmarkt dreigt volgens hem vermorzeld te worden 'tussen Den Haag en Amsterdam'. De bouwproductie dreigt onder meer in te storten door gebrek aan ruimte voor de verkoop van sociale corporatiewoningen.

De Key bouwt nu nog gemiddeld duizend overwegend kleine woningen per jaar, inclusief de tijdelijke bouw. De corporatie heeft plannen voor de bouw van 5.000 woningen in de pijplijn, maar Bobbe vreest dat tempo niet te kunnen vasthouden. Dat komt niet alleen door almaar toenemende heffingen van het Rijk - meer verhuurdersheffing en vennootschapsbelasting plus ATAD-heffing -, maar ook door gemeentelijk beleid. "Sinds het nieuwe college is er een dwangmaatregel bijgekomen. De coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP staat alleen nog bij hoge uitzondering verkoop van sociale huurwoningen toe. Dat standpunt is geen effectieve geloofsleer", aldus Bobbe.

Hij raadt collega-corporaties aan 'de stijgende vastgoedwaardes te activeren'. Als De Key twee- tot driehonderd woningen per jaar zou mogen verkopen, dan kunnen er volgens Bobbe jaarlijks duizend nieuwe, kleine woningen worden teruggebouwd. "Er zijn genoeg woningen die wij kunnen verkopen voor vier, vijf of zes ton en de nieuwbouwwoningen die we bouwen zijn ongeveer een ton. Dan is de opbrengst voldoende om leningen af te lossen en tegelijk flink wat te bouwen."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS