Minister Ollongren overweegt herschikking investeringsruimte corporaties

30.10.2018
Image

Minister Ollongren bekijkt of de investeringsruimte van corporaties wel goed is verdeeld over het land. Zo kondigde zij afgelopen maandag aan tijdens het congres De Dag van de Stad in Amersfoort. Ook overweegt de minister een 'tijdelijke noodknop' op de prijs van huurwoningen. De maatregel is nodig in de strijd tegen snel stijgende huurprijzen in vooral grote steden. Hoe en wanneer dat middel wordt ingezet, is nog niet duidelijk.

Volgens de minister 'schuurt het op de woningmarkt'. "De stad kent haar eigen dynamiek, maar als de prijzen de pan uit rijzen -huren en hypotheken van 1.400 euro per maand-, als 425.000 mensen te weinig verdienen voor een dure koopwoning en te veel voor een sociale huurwoning en als de inclusiviteit van de stad op het spel staat, dan gaat het schuren."

De bulk van de woningkrapte zit, zo verklaart de minister, in de Metropoolregio Amsterdam, de regio's Rotterdam-Den Haag, Utrecht, Eindhoven en in de stad Groningen. Tot 2026 is er landelijk behoefte aan de bouw van 517.000 woningen. Bijna 300.000 daarvan, meer dan de helft, moeten in die vijf regio's worden gebouwd. Met de regio's wil zij prestatieafspraken maken over genoeg woningen voor verschillende groepen. In ruil daarvoor biedt het Rijk 'tijdelijk lucht' door een noodknop die een rem zet op de prijs van huurwoningen. "En ook ga ik kijken of de investeringsruimte van corporaties wel goed verdeeld is over het land", aldus de minister.