Monumentale stad is in trek

27.05.2015
Image

Monumentale steden groeien harder en hebben minder last van vergrijzing. Ook de huizenprijzen ontwikkelen zich er gunstiger. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten.

In de monumentale stad neemt de (potentiële beroeps-)bevolking nog toe, terwijl die in veel andere steden krimpt. De bevolking is er gemiddeld hoger opgeleid en jonger; de vergrijzing lijkt grotendeels aan de monumentale stad voorbij te gaan. Ook huizenprijzen ontwikkelen zich er gunstiger; de prijs van een huis is in de monumentale stad de laatste tien jaar met acht procent gestegen, terwijl die in andere steden gemiddeld genomen is gedaald. Huizenprijzen liggen in monumentale steden gemiddeld hoger dan in hun omgeving. In niet-monumentale steden liggen de prijzen juist lager dan in hun omgeving. De ranglijsten in de bijlage bij dit persbericht laten zien dat de verschillen tussen steden toenemen, en meestal ten faveure van de monumentale steden. Uit het onderzoek dat in de nieuwe Atlas voor gemeenten wordt gepresenteerd blijkt dat monumenten meetbaar bijdragen aan de aantrekkingskracht van een stad. Dat komt omdat mensen graag in een monumentaal pand wonen en werken, maar ook omdat een monumentale binnenstad de aantrekkingskracht van de stad als geheel vergroot. Een bewoner van een monumentaal pand midden in de meest monumentale binnenstad van Nederland is bereid om € 125.000 meer voor zijn woning te betalen. En dat is puur vanwege het monumentale karakter van zijn woning en woonomgeving, en nog los van de grote diversiteit aan voorzieningen die zo’n woonplek meestal ook biedt. Een bewoner van een niet-monumentaal pand, in een niet-monumentale omgeving, maar op fietsafstand van een monumentale binnenstad, is nog altijd bereid om daar zo’n € 5000 meer voor te betalen.

Monumenten trekken niet alleen meer bewoners, maar ook meer toeristen naar de stad. Ook dat levert zo’n stad iets op. Maar daar staan kosten in de vorm van overlast tegenover. Per saldo staat de bijdrage die toeristen aan de stad leveren niet in verhouding tot de meerwaarde van monumenten voor het woon- en leefklimaat van de inwoners van de stad. Amsterdam zich inmiddels zorgen gaan maken of het omslagpunt niet is bereikt, aldus onderzoeker Gerard Marlet op Radio1. 

Trefwoorden