Nieuwbouw-koopwoningen 17 procent duurder

21.01.19
Nieuwbouwkoopwoningen 17 procent duurder
Nieuwbouwkoopwoningen stijgen nog veel sneller in prijs dan bestaande woningen. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen waren in het derde kwartaal van 2018 17 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.
In de afgelopen drie jaar waren de verkoopprijzen van koopwoningen elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. De stijgende trend in de prijsontwikkeling zette door in het derde kwartaal. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen nu vier kwartalen op rij sterker dan de prijzen van bestaande koopwoningen.
 
Als één de verklaren voor de snelle prijsstijging van nieuwbouw wordt naar de energietransitie gewezen. In de loop van 2018 werden tal van bouwprojecten alsnog gasloos gemaakt. Dat zou rond 15 duizend euro per woning extra hebben gekost. Peter Hein van Mulligen van CBS wijst er in de Volkskrant ook op dat er heel veel woningen in binnensteden worden gebouwd. De prijzen liggen daar gemiddeld hoger. Hij wijst ook op een ander fenomeen: nieuwbouwwoningen worden steeds vaker per opbod verkocht in plaats van voor een vaste prijs. Ook dat drijft de prijzen op.
 
Gemiddeld werden koopwoningen in Nederland vorig jaar 10,2 procent duurder. In Europa stegen alleen in Slovenië de prijzen harder. Om Nederland heen stegen de prijzen veel minder snel: in België en Frankrijk 2,5 procent en in Duitsland ruim 5 procent. In drie jaar tijd stegen de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning in Nederland met 50 procent. 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS