Duurzame renovatie van bestaande bouw levert vaak veel minder op dan wordt aangenomen, zo blijkt uit onderzoek door TU Delft. Het werkelijke energieverbruik van de slechtste woningen – die dus een laag energielabel hebben – ligt veel lager dan steeds is aangenomen.
Energielabels worden gebaseerd op theoretische aannames over type woning, woninggrootte, bouwjaar, isolatie en technische installaties. Doordat het energieverbruik bij de slechtste labels (G en F) veel lager is, is de winst die met energiebesparing kan worden behaald in de praktijk ook kleiner dan gedacht. Bij renovatie van oude woningen kan zo al snel de sprong worden gemaakt van G-label naar een C-label of met een beetje moeite een B of zelfs A-label.
Voor Amsterdam geldt dat het de woningcorporaties, ondanks de crisis, lukt om in de bestaande woningvoorraad vijfduizend labelstappen per jaar te maken. De woningcorporaties maken per jaar zo’n vijftienhonderd Amsterdamse woningen energiezuiniger.
Juist nu grootschalige vernieuwing van de woningvoorraad vanwege de crisis, bezuinigingen en de verhuurdersheffing verder weg is dan ooit, is het verduurzamen van bestaande bouw een belangrijk thema voor bewoners en woningeigenaren. Verschillende organisaties uit Nieuw-West organiseerden daarom afgelopen donderdag met de Vrije Universiteit en de TU Delft een studiedag om naar richtingen te zoeken die bijdragen aan de duurzame renovatie van woongebouwen in het meest westelijke deel van de stad.
Daar bleek dat het renoveren en energiezuiniger maken van bestaande woningen bewoners en eigenaren voor een lastige opgave stelt. Zo heeft de Alliantie Amsterdam een renovatieplan voor de Plesmanflats in de Staalmanpleinbuurt in Amsterdam Nieuw-West. De corporatie wil uitgebreide renovatie- en verduurzamingsmaatregelen nemen, waaronder dak- en gevelisolatie en het installeren van HR-ketels.
Voor de veelal oudere bewoners in de Plesmanflats geldt dat zij, naast de overlast van de renovatie, opzien tegen de huurverhoging van 32,50 euro per maand. Ook al betekent dat een geschatte verlaging van de energiekosten van 25 tot 35 procent. Volgens architect Hein de Haan, een van de organisatoren van de bijeenkomst, is dat een ongekend lage huurverhoging die de bewoners geld op kan leveren.
Maar juist vanwege de onzekerheid over de milieuwinst en bijbehorende energierekening bestaat er twijfel bij de bewoners, waarvan sommigen al sinds de bouw in 1959 in de flats wonen. De Alliantie heeft echter zeventig procent van de bewoners nodig om de renovatie in gang te kunnen zetten.