Overslaan en naar de inhoud gaan

"PvdA verkwanselt volkshuisvesting"

Image
Update 29 april 2015

"In de afgelopen twee jaar heeft de PvdA deze sociaal democratische parel laten vallen als een baksteen." Dat stelt bestuurder Mieke van den Berg van Eigen Haard over het kabinetsbeleid rond sociale huisvesting. In een opiniebijdrage in het Financieel Dagblad trekt zij fel van leer tegen de PvdA en met name Kamerlid Jacques Monasch.

Van den Berg is met name verbolgen over de opmerking van Monasch in het FD van 7 april dat de huurstijging de komende jaren twee keer zo hoog is als de verhuurderheffing. En dat corporaties de verhuurderheffing misbruiken om de huren enorm op te krikken. Van den Berg: "Eigen Haard compenseert 33 procent van het bedrag dat wij in zes jaar aan verhuurderheffing betalen (€ 243 mln) met een boveninflatoire huurstijging. De rest betalen we uit kostenbesparingen en minder investeringen. Ik weet zeker dat de meeste corporaties de verhuurderheffing voor een relatief klein deel via hogere huren compenseren. En dat is het kwalijke aan dit soort beweringen van politici. Wel de zwartepiet bij de ander leggen maar geen verantwoordelijkheid nemen voor de eigen daden." De sociaaldemocraten moeten zich volgens haar afvragen waarom zij de volkshuisvesting zo verkwanseld hebben. "En hoe zij de mensen die afhankelijk zijn van sociale huur in de toekomst gaan dienen. Bijvoorbeeld door de verhuurderheffing te beperken tot deze kabinetsperiode, zoals is afgesproken."

In een recente blog gaat Monasch een antwoord op een oproep van de Woonbond om de verhuurderheffing af te schaffen uit de weg. Corporaties hebben volgens hem "meer dan dan voldoende liquide middelen om te investeren, de heffing te betalen en de huren te verlagen." Hij haalt daarbij onderzoek aan waaruit zou blijken dat huurinkomsten van de corporaties in deze kabinetsperiode stijgen met bijna 4 miljard. "Trek daar 1,5 miljard verhuurderheffing af en er blijft een royale extra 2,5 miljard over." Verschuilen achter de verhuurderheffing heeft volgens hem geen zin.

De 4 miljard waar Monasch aan refereert is afkomstig uit Sectorbeeld 2014, een meerjarenverkenning van de financiële positie van corporaties. Aedes bestrijdt de aannames achter deze berekening: "Het is zeer de vraag of woningcorporaties de verwachte huurverhogingen kunnen en zullen doorvoeren. Zo is de kans groot dat huurders zo’n huurverhoging niet altijd kunnen betalen." Dit jaar laat zich inderdaad een trend zien dat corporaties de huurverhogingen matigen.

(update 29-04:) De CFV heeft het sectorbeeld inmiddels bijgesteld. Het CFV schat nu de huuropbrengst voor 2018 een half miljard euro lager in. De oorzaak is volgens het CFV combinatie van een lagere inflatieverwachting en huurmatiging vanwege de betaalbaarheid.