Het zijn terugkerende onderwerpen in NUL20: de overspannen woningmarkt en de belabberde positie van woonstarters in de regio Amsterdam; én de vele maatregelen om er iets aan te doen. Zonder al die inspanningen zou het er ongetwijfeld een stuk beroerder voorstaan. Maar tegen mondiale macro-economische trends is het moeilijk opboksen. Zo ligt de gemiddelde WOZ-waarde van Amsterdamse woningen in 2018 de helft hoger dan in 2014 en wacht een starter gemiddeld 11 jaar op zijn eerste sociale huurwoning.
Maar dan is er Almere, op minder dan een half uur van Amsterdam-Centrum. Vanuit buitenlands perspectief is dit Amsterdam-Oost. Wat een groen, wat een ruimte! En hoeveel woning krijg je daar nog altijd voor je euro, ondanks de 12,5 procent WOZ-waardestijging in 2018. Ja, want ook daar gaat het nu hard. Maar daar breekt nog de pleuris uit wanneer de grondprijs van een zelfbouwkavel wordt verhoogd naar ….. 75 euro per m2. Dat is weliswaar in Oosterwold waar je de helft van de grond moet gebruiken voor stadslandbouw. Maar toch.
Hoog tijd kortom voor een uitgebreid dossier over de oostflank van de Metropoolregio Amsterdam. We inventariseren de bouwproductie en -plannen in Almere. En spreken met de verantwoordelijke wethouders die nog volop broeden op een nieuwe woonvisie. De groeistad van weleer groeit in ieder geval weer stevig. Als een volgende crisis geen roet in het eten gooit, komen er nog vele jaren zo'n 1.500 à 1.600 woningen bij. Daarbij zitten zeer onderscheidende woonmilieus, terwijl ook zelfbouw een prominent onderdeel blijft van de Almeerse bouwprogrammering. In de meest radicale vorm vindt dat plaats in Oosterwold. Het verhaal dat bewoners daar ook de gebiedsontwikkeling doen, inclusief de aanleg van wegen en waterzuivering, kent u nu wel. Maar wat zijn de lessen voor de gemeente - en gemeenten met vergelijkbare plannen - nu het gebied uit zijn pioniersfase komt? In welke mate kun je wetgeving en zorgplichten buiten de orde verklaren? Dit en veel meer in dit nummer. Veel leesplezier.