Verpleegkundigen, verloskundigen, politiemensen en onderwijzers zijn schaars, maar voor Amsterdam blijkt het extra moeilijk om personeel in die sectoren te werven. Hoewel er tal van redenen zijn om liever buiten de stad te willen werken, blijkt de moeizame woningmarkt er duidelijk één. Om de hoofdstad wat aantrekkelijker te maken, hebben gemeente en corporaties een jaar geleden besloten politieagenten, leerkrachten en verschillende beroepsgroepen in de zorg met voorrang aan een woning te helpen. De corporaties stelden daartoe vijfhonderd woningen beschikbaar. Na een jaar blijkt slechts de helft toegewezen aan de bevoorrechte groepen.
Hoe dat komt? Beppechien Bruins Slot van de Stedelijke Woningdienst somt een aantal redenen op, maar duidelijk is dat de aangeboden woningen niet veel harten sneller deden kloppen. “Het aanbod bleek voor starters vaak wel aantrekkelijk, maar voor gezinnen die grotere woningen zochten niet.” Zelfs bij een voorrangsbeleid wreekt zich het nijpende tekort aan woningen in het middensegment. Bovendien loopt de actie nog niet echt een jaar. Het duurde wel enkele maanden voordat de verschillende koepelorganisaties van de beroepsgroepen waren ingespeeld op het aanbod. “Dat zag je het meest duidelijk bij het Sigra, de koepel van zorginstellingen. Die hebben er maar dertig weten te plaatsen. En het onderwijs kwam pas in de zomer met de eerste kandidaten”, meldt Jan Willem Kluit van de Federatie.
Het voorrangsbeleid wordt gecontinueerd, maar beperkter van kwantiteit en kwaliteit. Kluit: “We proberen tot de zomer het afgesproken aantal van vijfhonderd plaatsen op te maken, en stellen dan nog 150 woningen beschikbaar voor de rest van het jaar.” De regeling wordt ook strenger. Kluit: “We hebben besloten alleen nog maar starters te bedienen, we kunnen geen wooncarrière bieden.” Bovendien moeten kandidaten een aanbod accepteren dat past binnen de randvoorwaarden, anders komen ze weer onder aan de lijst. Nu liggen kandidaten soms vele maanden op de plank vanwege een specifieke wijkvoorkeur. De voorselectie wordt strenger, het toewijzingsbeleid stringenter. Maar daar tegenover verplichten corporaties zich binnen drie maanden voor een woning te zorgen. [FvdM]