‘Corporaties in moeilijke situatie’
Jim Schuyt, bestuursvoorzitter van de Alliantie en voorzitter van de Vernieuwde Stad, luidt de noodklok. Makelaars zien de verkopen drastisch teruglopen. De continuïteit van het bouwend bedrijfsleven staat op het spel. En investerende corporaties worden zwaar getroffen door het gebrek aan liquiditeit.
De Alliantie probeert de dalende bouwproductie te keren door bij planontwikkeling te kiezen voor de omzet van koop naar huur, maar dat legt wel een grote druk op de kasstroom. “Wij realiseren gemiddeld genomen een netto rendement van 2,1 procent, maar het geld daarvoor is veel duurder. Dat kan dus alleen als we een waardestijging weten te realiseren.” Een tweede knelpunt heeft te maken met het wegvallen van woningverkopen. “Wij moeten behoorlijke aantallen woningen verkopen om te kunnen investeren. Zelfs in Amsterdam wordt dat moeilijker.”
Volgens Schuyt kan zijn corporatie alle aangegane verplichtingen nog nakomen. “Het is geen zaak van reddend zwemmen, maar onze ambities komen onder druk te staan. Uiteindelijk komen we in een moeilijke situatie terecht.” Een wondermiddel is volgens hem niet voorhanden. “Er wordt gesproken over verruiming van de waarborgstelling. Dat is mooi, maar het effect daarvan moeten we niet overdrijven. We kunnen wel meer lenen, maar we moeten ook terugbetalen. Dat geldt ook voor verruiming van de normen voor hypotheekgarantie. Mensen moeten rente en aflossing wel opbrengen.”
In de vele maatregelen die in de maatschappelijke discussie de revue passeren, ziet Schuyt wel iets in het waarborgen van woningverkopen. “Mensen die bij aankoop van een nieuwe woning een probleem ondervinden bij de verkoop van hun oude woning, zouden de garantie moeten krijgen dat zij uiteindelijk negentig procent van de taxatiewaarde krijgen. Dat zal echt helpen.” Ook moeten corporaties volgens hem worden verlost van de heffing van vennootschapsbelasting en verdient de OKH-regeling uit de jaren zeventig een reanimatie. “Toen werd de omzetting van koop naar huur gesubsidieerd. Heel ouderwets, maar het kan helpen.”
Het is alleen de vraag of de politiek dat soort zaken wil steunen. Tot op heden is hij daarover niet optimistisch. “Massieve maatregelen zijn noodzakelijk. Dan kom je er niet met een verhaal dat het niks mag kosten. Anders gaan we terug naar zoals het vroeger was: eerst geld verdienen en dan pas uitgeven.”
Zie ook: Noodplan voor bouwproductie