Veiling Zuidas van de baan
Het Rijk en de gemeente Amsterdam beëindigen het veilingproces van aandelen in de op te richten Zuidasonderneming. Rijk en gemeente verwachten dat private partijen nu niet zullen bieden, gezien de veranderende marktomstandigheden. Volgens de betrokken overheden is de ontwikkeling het Zuidas-Dok daarmee niet van de baan. Rijksvertegenwoordiger Jan Willem Oosterwijk verkent momenteel alternatieve manieren om betrokkenheid van particuliere partijen te behouden en marktwerking in het Zuidas-Dok project te benutten. Zijn eindadvies zal voor de zomer aan de ministers van VROM, VenW, EZ en Financiën worden aangeboden.
Voor de veiling van de aandelen in de Zuidasonderneming werden begin 2007 acht marktpartijen geselecteerd om mee te doen. Het gaat om: ABN AMRO Bank, Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Fortis Bank/ASR Vastgoed Ontwikkeling, HBOS (Halifax Bank of Scotland), ING Real Estate, Schiphol Group, Rabobank en Stichting Pensioenfonds ABP. De rijksvertegenwoordiger kijkt nu met publieke en private partijen naar alternatieve samenwerkingsmodellen.
De ambitie van de gemeente Amsterdam en het Rijk is om met het project Zuidas een nieuw stedelijk centrum te realiseren met internationale allure. Het hart van dit stedelijk centrum is een hoogwaardig station, vergelijkbaar met het station Amsterdam Centraal. De treinen, snelwegen en metro’s worden volgens het zogenaamde Dokmodel aangelegd. Dit Dokmodel houdt in dat de bestaande infrastructuur wordt uitgebreid en over een lengte van 1200 meter in tunnels wordt aangelegd.
De geplande bebouwing is een mix tussen wonen, werken, recreëren, onderwijs en andere voorzieningen die een wijk compleet maken. In het totale Zuidasgebied gaat het om ongeveer 2,7 miljoen vierkante meter vloeroppervlak. De eerste woningen zijn in september 2006 opgeleverd. Uiteindelijk moeten er 9000 woningen komen, maar dat is alleen mogelijk als het dok wordt gerealiseerd.
Zie ook Het Parool (20-03-09): Zuidas: einde verhaal