'Ontwerp een nieuwe Zaanse woning'

17.10.15
'Ontwerp een nieuwe Zaanse woning'

Architecten uit heel Nederland worden uitgenodigd ontwerpen te maken voor een nieuwe 'Zaanse woning'. De ontwerpwedstrijd is een initiatief van woningcorporatie Parteon. Het winnende ontwerp zal worden uitgevoerd op een door Parteon aan te dragen bouwlocatie ergens in de Zaanstreek.
De wedstrijd komt voort uit onvrede over de gevelkwaliteit van conceptwoningen. "Veel aannemers hebben conceptwoningen in de aanbieding. Dergelijke woningen maken het mogelijk zonder, dan wel nagenoeg zonder een onrendabele investering goede sociale huurwoningen te bouwen. Maar de kwaliteit van de gevel is vaak onvoldoende. De ontwerpen passen niet goed bij het Zaanse DNA. Vandaar dat wij architecten uitnodigen een beter bij de Zaanstreek passende woning te ontwerpen," aldus directeur Cees van Boven. Afgelopen jaar nog bouwden Dura Vermeer en BAM conceptwoningen in onder meer de Rosmolenwijk in Zaandam.
De organisatie van de ontwerpwedstrijd is in handen van de stichting Babel en de BNA-kring Alkmaar. Een onafhankelijke jury zal komend voorjaar de ontwerpen beoordelen op onder meer stedenbouwkundige kwaliteit, woningkwaliteit en financiële haalbaarheid. Realisatie is voorzien in de loop van volgend jaar.
De ontwerpwedstrijd vervangt de tweejaarlijkse Parteon-architectuurprijs. De nieuwe Woningwet staat sponsoring van een dergelijke prijs ook niet meer toe.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS