Ontwikkelaar stationsgebied Lelylaan aan de kant

02.04.2012

Ontwikkelaar stationsgebied Lelylaan aan de kant

Stadsdeel Nieuw-West schuift de ontwikkelaar van stationsgebied Lelylaan aan de kant. Van der Looy Projectmanagement (LPM) geeft sinds drie jaar geen enkel perspectief op realisatie, zo zegt stadsdeelwethouder Paulus de Wilt. De bouw van twee woontorens met 250 appartementen, een hotel en bedrijfsruimten komt daardoor niet van de grond.

Een maand nadat het bestemmingsplan in de zomer van 2011 onherroepelijk was, had volgens De Wilt het bouwproces in gang moeten worden gezet. Ondanks herhaaldelijk aandringen van het stadsdeel, wil de Limburgse ontwikkelaar maar niet met de bouw beginnen. Het lukt LPM naar eigen zeggen niet een hotelexploitant te vinden.Ymere zou de sociale huurwoningen afnemen.

Voor Nieuw-West is de maat vol. De Wilt wil van het contract af om met andere partijen te kunnen praten over de herontwikkeling van 'de poort van Nieuw-West'. De Wilt realiseert zich dat het vinden van een nieuwe ontwikkelaar niet gemakkelijk zal zijn. Toch is het volgens hem de enige manier om de eerste paal volgend jaar de grond in te krijgen. "Het is een prachtige locatie, er ligt een uitgewerkt plan en de grond is bouwrijp gemaakt."

De stadsdeelbestuurder vreest dat andere ontwikkelingen, zoals het door Proper Stok te ontwikkelen naastgelegen Podium, last krijgen van het braakliggende stationsgebied. Voor De Wilt is ontbinding van het contract een uitzonderlijke stap. Een directe waarschuwing aan het adres van andere ontwikkelaars die verzaken, is het niet. "Maar als dat zo opgevat wordt, dan vind ik het prima."

Stationsgebied Lelylaan had het eerste project van LPM in Amsterdam moeten worden. Ondanks herhaalde verzoeken, wil de ontwikkelaar geen commentaar geven.