Overslaan en naar de inhoud gaan

'Onvoldoende capaciteit voor handhaving woonfraude'

Image

De Dienst Wonen Zorg en Samenleven kan de explosieve groei van het aantal meldingen van woonfraude niet meer het hoofd bieden, zo schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. De problemen worden met name veroorzaakt door de groei van het aantal meldingen over illegale hotels en pensions, vakantieverhuur en short stay.
Het totaal aantal meldingen bij Meldpunt Zoeklicht is de afgelopen drie jaar gestegen van 800 naar een kleine 2000 per jaar. WZS kan slechts gedeeltelijk voldoen aan de vraag naar handhaving. Daarvoor is de huidige capaciteit (22 fte) simpelweg te klein. Daarnaast wil het college in de toekomst ook de handhaving op de toeristische verhuur van woonboten bij handhaving Wonen onderbrengen. Het knelpunt betreft volgens de gemeente niet alleen capaciteit. Er bestaat ook een noodzaak slimmer te werken. Het enorme aanbod op woningsites vraagt om betere informatieanalyses.
Het college stelt 500.000 euro beschikbaar voor uitbreiding van de ambtelijke capaciteit. Daarmee kunnen naar verwachting jaarlijks 1900 extra woningen worden vrijgemaakt. Verder moet door herschikking binnen de ambtelijke diensten 250.000 euro vrijkomen voor betere informatieanalyses. Dit moet jaarlijks al gauw 1500 extra adressen opleveren.
Door de opkomst van internationale verhuursites neemt verhuur van particuliere woningen aan toeristen een grote vlucht. Vorig jaar boekten naar schatting 400.000 toeristen een vakantieverblijf bij particulieren; goed voor 3,4 procent van het totaal aantal overnachtingen.