Oudstudenten moeten Uilenstede uit

18.07.2012

Duwo mag het huurcontract met drie oud-studenten op campus Uilenstede opzeggen op grond van de noodzaak om studenten woonruimte aan te kunnen bieden. De drie bewoners hadden hun woning al gehuurd voor de invoering van het campuscontract. Eerder oordeelde de kantonrechter in Amsterdam nog dat de oud-studenten onder het 'gewone' huurrecht vielen. Het gerechtshof heeft DUWO dus in hoger beroep gelijk gegeven. In Delft oordeelde vorig jaar de kantonrechter al dat DUWO huurovereenkomsten van oud-studenten mocht opzeggen ten bate van nieuwe studenten.

DUWO verhuurt ruim 19.000 studentenwoningen in het westen van de Randstad. De stichting werkt al jarenlang met het - inmiddels ook bij wet vastgelegde – campuscontract. Dat verplicht studerende huurders om zes maanden na afronding van hun studie te verhuizen. Afgestudeerden moeten plaatsmaken voor nieuwe studenten. Ook andere studentenhuisvesters passen het campuscontract toe.
Enkele bewoners hebben echter nog een huurovereenkomst van vóór het campuscontract. Sinds begin vorig jaar probeert DUWO deze oude huurcontracten (van voor 2007) om te zetten in campuscontracten. Dat leidde tot rechtszaken in Delft en Amsterdam met tegenstrijdige uitspraken.
Het Amsterdamse gerechtshof bepaalde ook dat DUWO de drie oud-studenten geen verhuiskostenvergoeding hoeft te betalen.