Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA-ers willen fonds voor sociale koopwoningen

Image

Om startende woningzoekenden te helpen, moeten gemeenten koopwoningen bouwen die blijvend voor deze doelgroep bestemd zijn. Dat bepleiten de PvdA-ers Sofyan Mbarki (fractievoorzitter Amsterdam), Songül Mutluer (wethouder Zaanstad), Barend Wind (universitair docent) en promovendus Tijn Croon in het dagblad Trouw.

Ze willen een fonds dat sociale koopwoningen bouwt op locaties die nu bijvoorbeeld gereserveerd zijn voor middenhuur. Deze woningen verkoopt het fonds voor maximaal 250.000 euro aan huishoudens met een inkomen tot anderhalf keer modaal. Wanneer een bewoner verhuist, koopt het fonds de woning terug voor het aankoopbedrag plus inflatie. Mensen bouwen vermogen op door de hypotheek af te lossen, niet door de overwaarde te cashen. "Op deze manier schermen we het sociale koopsegment af van beleggers en andere financiële aasgieren en gaan we rechtmatig om met publiek geld: we subsidiëren geen individuen, maar maken het systeem weer gezond."

Woningen via dergelijke koopconstructies stonden in het verleden bekend onder de verzamelnaam 'Maatschappelijk Gebonden Eigendom'. Ze zijn de afgelopen decennia op bescheiden schaal ingezet door gemeenten en ook door woningcorporaties. Zaanstad heeft sinds 2005 regelingen voor betaalbare koop onder de noemer Betaalbare Koop Zaanstad.

Eerder dit jaar heeft NUL20 een serie artikelen gepubliceerd over ervaringen met en potentie van sociale koopwoningen. Zie onder voor link.