Rabo: snelle stijging huizenprijzen gaat ook dit jaar gewoon door

15.03.2022
Image

Aan de explosieve prijsstijgingen in de woningmarkt komt ook dit jaar geen einde. RaboResearch voorspelt een prijsstijging van ruim 17 procent, nadat de prijzen in 2021 gemiddeld al met 21,1 procent stegen. Nooit eerder zijn de huizenprijzen zo snel gestegen.

Terwijl makelaars al enige tijd een afnemend aantal bezichtigingen melden, blijven de huizenprijzen ongenadig hard stijgen. In euro’s werd een gemiddelde verkochte koopwoning tussen januari 2021 en januari 2022 maar liefst 75.000 euro duurder. Het illustreert aldus RaboResearch de huidige marktgekte, waarbij huizen in rap tempo onbetaalbaar worden voor huishoudens die nog geen koopwoning hebben.

In het relatief betaalbare Flevoland zijn vorig jaar de prijzen het hardste gestegen, gevolgd door Zeeland. De prijsgroei in Amsterdam bleef de afgelopen jaren duidelijk achter bij die elders in het land, maar inmiddels stijgen de huizenprijzen ook daar weer hard. Bestaande koophuizen waren in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld 17,6 procent duurder dan een jaar eerder; het groeitempo is daarmee inmiddels weer vergelijkbaar met dat van Den Haag en Rotterdam.

De bank verwacht niet dat de oorlog in Oekraïne op korte termijn tot een omslag leidt. Op langere termijn wel omdat de economie minder hard groeit. Ondanks alle onzekerheden durft de bank wel een voorspelling aan. Omdat ook de rente stijgt verwacht RaboResearch volgend jaar een afzwakking van de prijsstijgingen tot zo'n 5,5 procent.

Trefwoorden