Rochdale verder met Breehorngebied

22.08.2016
Image

Woningcorporatie Rochdale is gestart met de bouw van 90 sociale huurwoningen in het Breehorngebied in Amsterdam Noord. De appartementen van zo'n 53 m2 zijn vooral geschikt voor tweepersoonshuishoudens. Het projectgebied Breehorn is onderdeel van de Waterlandpleinbuurt. Door de economische crisis heeft de vernieuwing van dit gebied een tijd stil gelegen.
Begin 2002 sloten Ymere, Stadgenoot, Rochdale en stadsdeel Amsterdam-Noord een intentieovereenkomst met afspraken over de vernieuwing van de Waterlandpleinbuurt (het vroegere Nieuwendam-Noord). In 2009 is het stedenbouwkundig plan uitgewerkt maar de herontwikkeling van het Breehorngebied viel vervolgens voor jaren stil. Dankzij de participatie van belegger Syntrus Achmea kon Rochdale in 2013 de plannen afstoffen. In deze ‘eerste fase’ werden oude woningen gesloopt en startte de bouw van tachtig woningen, twee hoven met veertig marktwoningen. Die werden in 2015 opgeleverd. Rochdale is blij dat het nu de eerste fase kan afronden met de bouw van het appartementenblok van negentig sociale huurwoningen.
De appartementen van ongeveer 53 m2 bestaan uit een woonkamer met (open) keuken, gang, badkamer, een slaapkamer en een klein kamertje. Daarnaast beschikt elke woning over een privé buitenruimte uitkijkend over de IJdoornlaan. De woningen in de plint zijn ook geschikt voor mindervalide bewoners. De appartementen zijn volgens Rochdale geschikt voor allerlei doelgroepen, behalve voor gezinnen. Het ontwerp is van LEVS architecten.
De tweede fase van het project Breehorn omvat één hof van 40 woningen en een appartementenblok van tussen de 50 en 80 appartementen. Rochdale verwacht daarmee medio 2017 te starten.