Overslaan en naar de inhoud gaan

Slecht jaar, maar voorzichtige opleving nieuwbouwverkoop in vierde kwartaal van 2023

Image

In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen vorig jaar met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen waren 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

De verkoop van nieuwbouwwoningen zit vanaf medio 2022 in het slop. Dit is naast alle andere vertragende factoren een extra drempel om nieuwbouwplannen te verwezenlijken. Zonder de bouw van (dure) koopwoningen valt het financiële fundament weg onder veel woningbouwprogramma's. Voor 'bouwend Nederland' en woningzoekenden is het dan ook een lichtpuntje dat de verkoop na vele slechte kwartalen weer iets aantrekt.

Opvallend genoeg lukt het de ontwikkelaars niet om goedkopere woningen neer te zetten. In het laatste kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning ruim 502 duizend euro, weliswaar lager dan de inflatie maar nog altijd 3 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsindex van de bestaande koopwoningen daalde in dezelfde periode wel, met 0,3 procent.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie is aan de jarenlange prijsstijgingen in Nederland een einde gekomen. Dat geldt niet voor veel andere Europese landen. In maar liefst achttien EU-lidstaten was de gemiddelde prijs van een woning in het laatste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Polen is de grootste stijger met 13 procent. In Luxemburg daalden de prijzen het hardst met ruim 14 procent. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 0,2 procent. Nederland zit met 0,1 procent daar nog onder.

Trefwoorden