Overslaan en naar de inhoud gaan

Slecht nieuws voor transformatie Amstel III: Brabants vastgoedbedrijf Certitudo failliet

Image

Na het mislukken van een reddingsplan lijkt het vastgoedbedrijf Certitudo niet meer te redden. De topholding Certitudo Capital Group is dinsdag 20 september failliet verklaard. Dat is slecht nieuws voor de transformatie van de kantorenwijk Amstel III in Amsterdam Zuidoost. Certitudo heeft veertien kavels in Zuidoost voor 1.600 woningen in diverse stadia van ontwikkeling. Dochtervennootschap Residential Growth Fund verkeerde al enige tijd in surseance. Schuldeisers zouden een slordige 100 miljoen euro tegoed hebben. Met dit fonds haalde Certitudo tot voor kort geld op voor bouw- en transformatieprojecten in heel Nederland, waaronder het voormalige Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn, een gezichtsbepalend ontwerp van Herman Hertzberger.

Certitudo is in betrekkelijk korte tijd een grote projectontwikkelaar geworden in onder andere Amsterdam. In de Zuidoost kreeg Certitudo Capital in maart nog een omgevingsvergunning voor de bouw van het complex &Amsterdam met 561 huurwoningen aan het toekomstige Hondsrugpark in Amstel III; de bouw zou eind dit jaar starten. In hetzelfde gebied tekende Certitudo Capital vorig jaar een overeenkomst met de gemeente Amsterdam voor de bouw van 745 woningen aan de Paasheuvelweg in deelgebied The Village. Die projecten gaat het bedrijf nu zelf niet meer ontwikkelen. Certitudo Capital was in 2021 ook verantwoordelijk voor de transformatie van de Trinity Buildings in het gebied (zie foto). 

De marktomstandigheden in de woningsector zijn enorm verslechterd. Gestegen bouwkosten en rente maken de realisatie van projecten in ontwikkeling niet meer rendabel en nieuwe projecten niet meer rond te rekenen. Daarbij hebben veel beleggers hun interesse in vastgoed verloren. Enkele fiscale maatregelen waaronder een hogere overdrachtsbelasting dragen bij aan de huidige forse afname van de vastgoedwaardes.