Spaarndammerhart: eigentijds wooncomplex dat naadloos aansluit bij Amsterdamse Schoolbuurt

11.05.2021
Image
De eerste bewoners hebben de sleutel gekregen van hun sociale huurwoningen in het Spaarndammerhart (of De Verbinding). Het bijzondere complex bevat 36 hofwoningen en herenhuizen (koop), 20 vrijesector huurwoningen en 24 sociale huurwoningen. Die laatste worden door Eigen Haard verhuurd en beheerd.
De architectuur van het Spaarndammerhart sluit aan op de stijl van de Amsterdamse School in deze wijk. Het gebouw met drie poorten verwijst met name naar de bouwblokken van Amsterdamse Schoolarchitect Michel de Klerk. Die ontwierp voor Eigen Haard het wereldberoemde ‘Het Schip’ en het schitterende ‘Gele Blok’ aan het Spaarndammerplantsoen. De woningcorporatie heeft deze beide gebouwen de afgelopen jaren zorgvuldig gerestaureerd. 
‘We voelen ons toch een beetje de rentmeester van de Spaarndammerbuurt', zegt Bert Halm, bestuursvoorzitter van Eigen Haard. ‘Als je hier bouwt, zo dicht bij Het Schip, dan moet zo’n gebouw ook wat uitstralen; persoonlijke architectuur en aandacht voor detail. Dat is in de geest van Michel de Klerk en dat is hier gelukt. En natuurlijk zijn we ook blij dat we in dit gedeelte van de stad nog extra sociale huurwoningen kunnen bijbouwen’.
 
Korth Tielens architecten en Marcel Lok ontwierpen het ‘Spaarndammerhart’. Drie poorten bieden toegang tot een publiek toegankelijk klassiek hofje. Het kleinere deel tegenover het hofje bestaat uit zestien hoge rijtjeshuizen met tuintjes én dakterrassen aan de achterkant, die grenst aan een gemeenschappelijke binnentuin. In de gewelven van de poorten zijn met donkere bakstenen raadselachtige dateringen ‘anno 1917’, ‘anno 2020’ en ‘anno 3025’ gemetseld, onderdeel van een kunstwerk dat Martijn Sandberg, in overleg met buurtbewoners maakte.
Ondanks dat de architectuur knipoogt naar het verleden, zijn de woningen helemaal van nu. In de woningen en appartementen komt geen gasaansluiting; iedere woning heeft een warmtepomp en de daken liggen vol zonnepanelen. Het complex is ontwikkeld en gebouwd door Heijmans.