Overslaan en naar de inhoud gaan

Spaarndammerhart wint ook Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022

Image

Het project Spaarndammerhart, midden in de Spaarndammerbuurt, gaat er ook met de Amsterdamse Nieuwbouwprijs vandoor. Het woningbouwproject van Heijmans Vastgoed/Eigen Haard bevat 36 hofwoningen en herenhuizen (koop), 20 vrijesectorhuurwoningen en 24 sociale huurwoningen. Eerder won het project al de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 en de Zuiderkerkprijs 2021. Het is de vijftiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Daarom konden Amsterdammers ook stemmen op het beste project van de afgelopen 15 jaar. Het restauratie van Het Schip, de winnaar van 2019, won deze ‘oeuvre-prijs’.

De architectuur van de Amsterdamse School die de buurt kenmerkt, is in meerdere opzichten in het project doorgevoerd. Ook is er veel aandacht besteed aan groen en de verbinding tussen bewoners. De buurt is vanaf de ontwerpfase bij het project aangehaakt. De architecten zijn Mike Korth, Gus Tielens en Marcel Lok. Een opvallend onderdeel is het kunstwerk van Martijn Sandberg dat als baksteenreliëf in het metselwerk van de drie poorten en in de bestrating van de poorten en de binnenhof is verwerkt..

De Nieuwbouwprijs is een publieksprijs en wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De afgelopen weken konden Amsterdammers stemmen op hun favoriete project. De tweede plek is voor The Wave met 19,7 procent van de stemmen. En op de derde plaats staat De Voortuinen met 12,9 procent van de stemmen.
Wethouder Reinier van Dantzig en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland reikten de prijs uit aan de bewoners, de architecten, de bouwer en de ontwikkelaar. Volgens Van Dantzig komen in het Spaarndammerhart architectuur, kunst en natuur perfect samen.