Stadgenoot vervangt alle geisers en gaskachels

06.09.13
Stadgenoot vervangt alle geisers en gaskachels

Woningcorporatie Stadgenoot wil voor het eind van 2014 alle resterende open geisers en gaskachels vervangen door HR-combiketels. Dit om het risico op koolmonoxidevergiftiging te beperken. Het gaat om zo'n 3500 woningen. De huurders worden verplicht mee te doen en de vervanging leidt tot huurverhoging. Bij weigering wordt de rechter gevraagd uitspraak te doen.

Jaarlijks zijn er enkele tientallen gevallen van koolmonoxidevergiftiging in de stad, veroorzaakt door open verbrandingstoestellen. Stadgenoot wil nu versneld van deze toestellen af, maar niet alle huurders zijn daarvan gediend. Volgens Stadgenoot heeft meer dan de helft van de huishoudens die eerder al een aanbieding heeft gekregen, deze afgewezen. Medewerking is nu verplicht.
Gerard Anderiesen, bestuurder van Stadgenoot: “Mensen weigeren soms een HR-Ketel, omdat ze opzien tegen de verbouwing of de huurverhoging. Maar er zijn gewoonweg te veel incidenten met koolmonoxidevergiftiging, soms zelf met dodelijke afloop. In samenspraak met Huurgenoot, de belangenbehartiger van onze huurders, zijn we daarom tot de gekozen aanpak gekomen”.
De Huurdersvereniging Amsterdam is tegen dwang, zeker als die gepaard gaat met huurverhoging. Stadgenoot zal de gang naar de rechter maken als iemand weigert mee te werken. Volgens woordvoerder Pim de Ruiter heeft de rechter in twintig eerdere gevallen deze dwang als rechtmatig beoordeeld.

Verspreid over de hele stad gaat het om 1000 woningen in renovatieprojecten en 2500 woningen waar alleen geiser of gaskachel wordt vervangen. De installatiekosten zijn voor rekening van Stadgenoot. De huurder gaat meer huur betalen, maar wie huurtoeslag ontvangt kan rekenen op meer toeslag. De huurverhoging bedraagt 20 euro per maand. Daarvoor wordt een HR-ketel geïnstalleerd voor warm water en een verwarmingsradiator in een van de verblijfsvertrekken. Een radiator in een extra kamer kost 5 euro per maand meer met een maximum huurverhoging van 40 euro.
Bij woningen die pas in 2014 aan de beurt zijn, zal dit jaar voor alle zekerheid een koolmonoxidemelder worden geïnstalleerd.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS