Overslaan en naar de inhoud gaan

Studentencomplex op Amsterdams Science Park wordt aardgasvrij dankzij buren

Image
Studentenhuisvester DUWO en mede-eigenaar Rochdale gaan het grote Amsterdamse studentencomplex Science Park I aardgasvrij maken. 
De nieuwe warmtebron wordt het warmte-koudeopslagsysteem (WKO) dat het ernaast gelegen nieuwere studentencomplex Science Park II al sinds de oplevering in 2013 gebruikt. Die bodembron bevat zoveel warmte dat óók Science Park I er mee kan worden verwarmd. Amsterdam verleent voor de ombouw een flinke subsidie. In dit project worden in één keer ruim 720 woningen van het gas afgehaald. Daarmee komt het totale aantal aardgasvrije studentenwoningen in het Science Park op 1.300.
 
Het WKO-systeem wordt gedeeld met het nabijgelegen onderzoeksinstituut en datacenter Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica én onderdak van een van de grootste internetknooppunten ter wereld). Het Nikhef stopt zeer veel warmte in een bodembron; alle IT-apparatuur wordt zo gekoeld. DUWO haalt die warmte er in de wintermaanden weer uit om Science Park II te verwarmen. De bodembron bevat echter zoveel warmte dat óók Science Park I er makkelijk mee kan worden verwarmd. Voor de bodembron zelf is dat ook beter, er komt een beter evenwicht tussen het gebruik van warmte en koude. 
 
Het aardgasvrij maken van de 721 woningen van Science Park I zorgt jaarlijks voor 195.000 ton minder CO2-uitstoot. De exploitatielasten gaan volgens DUWO jaarlijks met minstens 15.000 euro omlaag. Een bedrag dat oploopt als gas duurder en elektra goedkoper wordt. BAM Bouw en Techniek voert het werk uit zonder dat de bewoners er in hun woning veel last van hebben.

Op de foto van links naar rechts: Barend Kuenen (Lid Raad van Bestuur DUWO), Eric Gijsbertsen (BAM Bouw en Techniek, Directeur regio Noordwest) en Brigitte de Maar (Lid Raad van Bestuur Rochdale).