Overslaan en naar de inhoud gaan

De Studio genomineerd voor Neprom-prijs

Image

De herontwikkeling van het voormalige GAK-kantoor in Amsterdam-West is genomineerd voor de Neprom-prijs voor locatieontwikkeling 2013.
Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en woningcorporatie Stadgenoot hebben de eerste 320 koop- en huurappartementen in De Studio opgeleverd. Ze zijn inmiddels allemaal verkocht en verhuurd. Binnenkort wordt op de begane grond nog eens 2.000 m² commerciële ruimten opgeleverd. De eerste fase van de transformatie van het 36.000 m² tellende, monumentale gebouw aan het Bos en Lommerplantsoen is daarmee afgerond.
In de volgende fase, die nog dit jaar van start moet gaan, staat de ontwikkeling van de zuidvleugel centraal. Hier zijn nog eens ruim 300 woningen gepland. AM en Stadgenoot leveren zo een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van de gemeente Amsterdam om de leegstand in de stad terug te dringen en schaarse ruimte beter te benutten. Het voormalige GAK-kantoor is een ontwerp van architect Ben Merkelbach en dateert uit 1960.
Het gaat bij de Neprom-prijs om een voorbeeld van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen en een project dat architectonisch en stedenbouwkundig uitblinkt. De Studio moet de strijd opnemen tegen Strijp-S (Eindhoven), Katendrecht (Rotterdam), De Orient (Den Haag) en Op Buuren (Maarssen). Drie andere voorgestelde Amsterdamse projecten (Bouwinvest REIM: Eenhoorngebied, Merin: Hotel Molenwerf en Huygens Dok) haalden de shortlist niet.